Salina a crescut bugetul sanatoriului Dobriţa

Aproximativ 600 de pacienţi au beneficiat în acest an de efectele terapeutice ale salinei amenajate în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu de la Dobriţa. Potrivit conducerii spitalului, salina a redus cheltuielile şi a majorat bugetul cu aproximativ 10%. Asta în condiţiile în care taxa de intrare a rămas tot la 8 lei/persoană. Salina va funcţiona şi în perioada sărbătorilor, excepţie făcând zilele de 25, 26 decembrie şi 1 şi 2 ianuarie.

Salina face parte din Compartimentul de Recuperare Medicală Respiratorie şi a dus la creşterea adresabilităţii spitalului şi implicit la majorarea bugetului. „De la începutul anului 2014 şi până în prezent, în cadrul salinei artificiale s-au desfăşurat 5.823 de şedinţe de salinoterapie de care au beneficiat atât pacienţii internaţi, cât şi pacienţii trataţi prin ambulatoriul integrat al spitalului. Trebuie menţionat că în urma introducerii Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie în structura unităţii veniturile contractate cu Casa Asigurărilor de Sănătate au crescut cu aproximativ 10% din total buget”, a declarat Ion Ciochină, managerul spitalului de la Dobriţa.

Până la darea în folosinţă a salinei bugetul anual al spitalului era de circa 7 milioane de lei, după aceea crescând cu peste 1 milion de lei. „Performanţele salinei artificiale generate de condiţii speciale de terapie cu aerosoli salini emanaţi de sarea naturală, benefice în special pentru plămâni şi afecţiuni ale sistemului respirator, au condus la:  creşterea numărului de pacienţi internaţi în spital, în vederea beneficierii de tratament alternativ, precum şi la reducerea cheltuielilor, prin diminuarea medicamentaţiei pacienţilor, urmare a folosirii tratamentului curativ”, a mai precizat Ion Ciochină. De beneficiile terapeutice ale salinei beneficiază gratuit pacienţii care vin cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

TAXĂ

Pentru persoanele care nu au bilet de trimitere se percepe o taxă de intrare de 8 lei. Biletul de trimitere de la medicul de familie este valabil pentru 10 şedinţe, efectuate pe o perioadă de şase luni. De regulă, o cură terapeutică are 12-20 de şedinţe, iar pentru mai mult de 10 şedinţe se plăteşte. „Taxa de intrare în salină este 8 lei/persoană. Sperăm ca şi anul viitor să menţinem aceeaşi taxă. Salina va funcţiona şi în perioada sărbătorilor, excepţie făcând zilele de 25, 26 decembrie şi 1 şi 2 ianuarie”, a declarat Ion Ciochină. Salina are 50 de locuri şi o suprafaţă de 150 mp.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: