Salină artificială, deschisă la Târgu Jiu

Locuitorii municipiului Târgu Jiu nu vor mai fi nevoiţi să meargă sute de kilometri pentru tratarea bolilor pulmonare. Doi oameni de faceri, Ciprian şi Odelia Tudoroiu au deschis în Târgu Jiu prima salină artificială, dotată cu un generator de aerosoli salini. Investiţia care se ridică la peste 50.000 de euro a fost făcută după ce copilul celor doi întreprinzători a fost diagnosticat cu bronşită astmatiformă.

Salina din Târgu Jiu este situată pe Strada Nicolae Titulescu şi face parte din primul lanţ de saline artificiale din ţară. Terapia se face într-o încăpere acoperită cu sare, împărţită în sectoare pentru adulţi şi copii. Sarea este adusă din judeţul Suceava, din Cacica, ce are o puritate de peste 95%. Terapia cu sare sau haloterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosoli salini, produşi de un generator special, care transformă sarea de puritate foarte mare în microparticule de diferite diametre. O şedinţă durează 45 de minute, iar un pachet de zece şedinţă costă 180 lei pentru adulţi, 150 lei pentru pensionari şi 100 lei pentru copii. Cei mai interesaţi de beneficiile salinei au fost părinţii, ai căror copii suferă de boli respiratorii. „Fetiţa mea în vârstă de trei ani şi opt luni suferă de bronşită şi trebuia să mergem la mare de două ori pe an. De asemenea trebuia să mergem la salina din Praid, din judeţul Harghita, care se află la mare distanţă. Aşteptam de foarte multă vreme să se deschidă această salină în oraş”, spune o mămică.

Terapia cu sare, indicată în bolile pulmonare

Haloterapia ameliorează astmul, bronşita cronică, tusea, infecţiile respiratorii, răcelile sezoniere, sinuzita, rinita, faringita, otitele acute sau cronice sau afecţiunile dermatologice. Nu în ultimul rând, haloterapia este indicată pentru cei care vor să scape de depresii sau oboseala cronică. „Pot să vină aici şi persoanele care simt nevoia să evadeze din cotidian şi să se relaxeze. Chiar dacă nu suferă de o afecţiune anume, salina este folositoare şi pentru imunitate”, spune Alexandra Pelivan, studentă la Facultatea de Medicină din Timişoara. Însă înainte de a merge la salină oamenii trebuie să ştie că aceasta prezintă şi contraindicaţii. Astfel celor care suferă de tuberculoză activă, insuficienţă cardiacă sau hipertensiune arterială necontrolate medicamentos, boli neoplazice sau prezintă insuficienţă respiratorie nu li se recomandă terapia cu sare.

Vizualizări: 644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: