Salvamontiștii își cumpără dronă subacvatică. Este prima din țară

După dronele care îi ajută să găsească mai repede persoanele rătăcite, salvamontiștii din Gorj vor avea, în această vară, și o dronă subacvatică. Aceasta va fi folosită în lacurile de munte, în caz de urgență. Consiliul Județean Gorj a alocat deja suma de 36 de mii de lei pentru această nouă dotare menită să ajute salvatorii montani.

În total, 200 de mii de lei s-au alocat din bugetul Consiliului Județean pentru  o stație încărcare auto-electrică, două căști salvator elicopter, o saltea vacuum accidentați, două centrale telefonice, un ATV/CUV/SSD și o dronă subacvatică.

“Avem problemă cu marile acumulări de apă, lacurile din munte și acolo e mai dificil să te scufunzi și mai bine băgăm o astfel de dronă acolo. Sunt adâncimi și de  70-90 de metri. Scafandrul, chiar dacă îl ducem acolo, va căuta foarte mult. Așa câștigăm timp. Va fi prima astfel de dronă din țară”, ne-a explicat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.

Salvatorii au deja la dispoziție mai multe drone pe care le folosesc în misiunile de căutare și salvare. Dispeceratul Național deschis la Târgu Jiu este unic în întreaga Europă.

„De altfel, dispeceratul cu drone pe care l-am deschis la Târgu Jiu este unic la nivel Uniunii Europene. O să avem patru drone din aer, una din apă. Cum Dispeceratul este național, lucrează pentru toată țara, noi primim imagini de peste tot, le analizăm și le spunem în fotograme unde sunt oamenii pierduți. Așa va funcționa și noua dronă. Sperăm să o avem într-o lună. Câștigi timp și nu expui mult omul la riscuri. Unde e periculos, trimiți dronele să caute. La noi, la Salvamont, este primul centru de căutare salvare cu drone de nivel național din Europa”, a mai spus Cornoiu.

La nivelul Salvamont Gorj sunt șase scafandri autorizați și încă patru în evaluare.

Vizualizări: 633

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: