Sancționat pentru că nu a vrut să-și pună viața în pericol. Decizie pentru CE Oltenia

Sancțiune anulată în instanță pentru un angajat al Complexului Energetic Oltenia. Electricianul de la Cariera Jilț Sud a refuzat să-și pună viața în pericol la locul de muncă, iar pentru asta i s-au luat bani din salariu. Bărbatul, de loc din Motru, a câștigat definitiv, în instanță, procesul cu șefii săi.

Sancțiunea este legată de un eveniment petrecut pe data de 8 martie 2019, la intrarea în schimbul I.

Atunci, salariații din cadrul formației electrice de revizii anuale au primit ca sarcină  de serviciu să demonteze stația 20/6 kv, nr. 35, aparținând Carierei Jilț Nord, în vederea transportării în cadrul depozitului de materiale recuperate.

Doi electricieni au refuzat să semneze autorizația de lucru. Ei nu au fost admiși la lucrare, iar ulterior au fost sancționați disciplinar.

Unul dintre electricieni, Constantin Dobrițoiu, a dat compania în judecată, fiindcă i s-a redus salariul cu 5%, pe luna mai.

Angajatul EMC Jilț și-a explicat refuzul de a lucra în fața instanței. Electricianul a spus că exista pericolul electrocutării, pentru că stația electrică se afla sub tensiune în momentul în care i s-a cerut să semneze autorizația de lucru.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de șeful de secție, dar și de alți muncitori. În plus, echipamentul nu era adecvat, lipsind cizmele electroizolante, fapt confirmat de martorii chemați la instanță.

În aceste condiții, Tribunalul Gorj a constatat că refuzul electricianului de a semna autorizația de lucru a fost justificat și a admis cererea de anulare a sancțiunii.

CE Oltenia a contestat sentința, însă fără sorți de izbândă. Curtea de Apel Craiova a decis, pe 7 septembrie, că apelul înaintat de CE Oltenia este nefondat.

La trei luni de la acest incident, un electrician de nici 50 de ani de la Cariera Jilț Sud și-a pierdut viața, după ce s-a electrocutat în timp ce executa lucrări de întreținere la întrerupătorul general de 6Kv din casa electrică a unui transportator de bandă.

Vizualizări: 4,659

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: