Săracii de la oraşe primesc mai puţin ulei decât cei de la sate

Uleiul de la Uniunea Europeană creează şi anul acesta nemulţumiri în rândul beneficiarilor. Dacă anul trecut uleiul nu a ajuns deloc la nevoiaşi, de această dată cantităţile diferă. Coordonatorii programului de distribuţie de la nivelul judeţului Gorj au decis ca nevoiaşii de la oraşe să primească 5 litri de ulei şi mai mult mălai, iar cei de la ţară câte 6 litri de ulei şi mai puţin mălai. Deranjaţi din cauza sesizărilor făcute de beneficiari, reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj fac haz de situaţie spunând că vor propune să se dea nevoiaşilor câte o bancnotă de 500 de euro, în loc de alimente de la UE.

Gorjenii, beneficiarii ai alimentelor de la Uniunea Europeană, primesc raţii diferite în funcţie de localitatea unde domiciliază. De regulă, un pachet ar trebui să conţină câte 9 categorii de alimente şi anume: 16 kg de făi­nă; 9 kg de mălai; 1 kg de paste făinoase; 1,6 kg de roşii în suc propriu; 3 kg de zahăr; 6 litri de ulei; conserve de carne de porc (1,2 kg), miere (0,5 kg) şi zacuscă (0,8 kg). Cu toate acestea, unii dintre beneficiari au primit doar 5 litri de ulei.

Nemulţumiţi că rudele lor din alte localităţi au primit 6 litri, oamenii au cerut explicaţii de la primăriile de domiciliu, însă, la rândul lor, nici autorităţile locale nu au fost lămurite cu privire la aceste discrepanţe de către coordonatorii programului PEAD de la nivelul judeţului Gorj. O astfel de situaţie s-a înregistrat şi la Rovinari. „Mai mulţi beneficiari din Rovinari ne-au cerut explicaţii pe motivul că le-am dat doar câte 5 litri de ulei, iar rudele lor din Bâlteni au primit câte 6 litri de ulei. Nu ne-a venit nici nouă să credem că săracul din Rovinari mănâncă mai puţin decât cel din Bâlteni. Am sunat la Prefectură, dar ni s-a dat o explicaţie halucinantă. Ne-au spus că trebuia să se golească mai repede depozitul pentru a putea primi alte categorii de alimente. Ni se pare ciudat, că dacă tot trebuiau să golească mai repede depozitele puteau să dea o cantitate mai mare la Rovinari şi nu una mai mică”, a declarat Laurenţiu Chivu, viceprimarul oraşului Rovinari.

Împărţirea alimentelor UE dă cu zecimale

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj spun că a fost nevoie să se modifice raţiile de alimente întrucât cantităţile primite de la Uniunea Europeană dădeau cu fracţie. Ca atare, nevoiaşi de la oraşe au primit 5 litri de ulei, iar cei de la sate câte 6 litri de ulei. „Am modificat raţiile de alimente pentru că împărţirea lor dădeau cu fracţie. De exemplu, ulei am primit 233.671 de litri, iar pe liste avem 40.696 de beneficiari, astfel pe persoană venea 5,74187 litri. Din acest motiv, am luat decizia ca beneficiarii de la oraşe să primească 5 litri de ulei, în loc de 6 litri, şi 10 kg de mălai, în loc de 9 kg. La rândul lor, cei de la sate primesc 6 litri de ulei şi 9 kg de mălai. Am încercat să echivalăm cumva pentru a nu mai da cu fracţie”, a Marcel Burciu, reprezentant al Consiliului Judeţean Gorj, responsabil cu programul european de distribuire a produselor alimentare PEAD 2013.

PROPUNERE

Acesta a ţinut să precizeze că, pentru a fi înlăturate toate nemulţumirile, ar fi mai indicat să se dea nevoiaşilor câte o bancnotă de 500 de euro în loc de alimente de la Uniunea Europeană. „Am făcut propunerea să le dea câte o bancnotă de 500 de euro la fiecare că era mai bine”, a menţionat Marcel Burciu.

BENEFICIARI

Printre cei 40.696 beneficiari se află: şomerii, pensionarii cu venituri sub 400 de lei pe lună, persoa­nele cu handicap grav şi accen­tuat, invalizi, veterani de război, de persoane persecu­tate poli­tic, eroii martiri, dar şi de liber profesioniştii ale căror venituri nu depăşesc 400 de lei pe lună. Acestora li se adaugă benefi­cia­rii de venit minim garantat.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: