Sărbători mai triste!

Sărbătorile de iarnă ne vor găsi la fel de săraci, dar mult mai instabili financiar decât anul trecut, când nu mulţi dintre noi prevedeam taifunul numit criză economică. Avem deja preşedinte şi cu siguranţă vom avea şi guvern, dar lucrurile nu par să se liniştească şi nici să se îndrepte din punct de vedere economic. Măsurile ce trebuiau luate în toamnă şi n-au fost luate nu mai pot fi amânate, iar guvernul de după alegerile prezidenţiale, indiferent de componenţa lui, nu mai poate amâna, pentru că FMI ne stă, vorba lui Iliescu, cu sula-n coaste.

Aşa că prea multe motive de bucurie nu prea avem cu tot parfumul sărbătorilor de iarnă. Liderii de sindicat raliaţi mogulilor din presă s-au dat la fund, nu mai ameninţă cu nici o mişcare pentru că şi-au pierdut demult credibilitatea în faţa unor ipotetici membri de sindicat. Spun ipotetici pentru că membrii lor nu mai sunt demult altceva în afară de plătitori de cotizaţii asupra cărora nu au nici un control de când liderii au luat obiceiul să-şi ţină şedinţele importante în tot felul de staţiuni, departe de ochii poporului.

Preşedintele ce tocmai şi-a depus jurământul va dori să se ţină măcar de o parte din promisiunile făcute şi pentru care oamenii l-au mai adus odată la Cotroceni. Niciuna din promisiuni nu va fi uşor de transpus în practică. Toate vor genera convulsii politice din partea celui mai mare duşman al său, parlamentarii. Cu ei s-a aflat mai tot timpul în război, război care nu s-a terminat nici pe departe odată cu  încheierea campaniei electorale.

Anul 2010 va fi unul decisiv pentru urnirea economiei şi pentru modernizarea statului. Reconcilierea politică de aşteptat în astfel de momente nu va fi posibilă dacă avem în vedere poziţia liderilor politici la depunerea jurământului preşedintelui României. Deşi prezent, Geoană s-a comportat ca un mort viu, demonstrând încă odată că omul nu ştie nici să piardă, nici să câştige. Strălucind prin lipsă, Crin Antonescu a făcut ce ştie mai bine, adică a chiulit. Nu ne rămâne decât să ne consolăm cu gândul că de noi, cei mulţi, va avea grijă Bunul Dumnezeu, pentru că politicienii nu prea sunt şanse să ne facă să credem că o vor face ei.

Mai de frică, mai din convingere, parlamentarii din comisii au dat aviz favorabil miniştrilor propuşi de premierul Boc, deşi nu cu puţin timp în urmă fuseseră toţi trântiţi de aceleaşi comisii. Până când şi pata de culoare a guvernului, Elena Udrea, a trecut cu bine de comisii, deşi puteam pune prinsoare că n-o vor ierta măcar liberalii cu care s-a războit şi al căror şef a fost făcut în văzul lumii Organ, chiar dacă explicaţia ministresei a fost legată de o greşeală… Liniştea cu care a trecut guvernul de comisii îmi aduce aminte de frica dizolvării parlamentului la o eventuală cădere a guvernului. O fi ea ruşinoasă frica, dar uneori este sănătoasă!

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: