Sărbătorile în aziluri de bătrâni

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a petrece momente de neuitat în sânul familiei. Nu acelaşi lucru pot spune şi bătrânii din centrul de la Novaci, pentru care sărbătorile sunt doar amintiri frumoase din timpurile în care erau în familie. Până acum niciun aparţinător al acestor vârstnici nu şi-au arătat intenţia de a-i lua acasă. Mai mult decât atât, tot mai mulţi bătrâni solicită să fir primiţi la azil.

Vârstnicii de la Centrul de Bătrâni din Novaci nu se vor întoarce în sânul familiilor nici măcar de sărbători. „Nicio familie nu a venit până acum să ne spună dacă vrea să ia vreau bătrân acasă de Sărbători. Nici cereri scrise nu am primit. Poate vor apărea una, două solicitări până la sărbători. Majoritatea familiilor din care provin aceşti bătrâni sunt plecate în străinătate şi nu se întorc acasă sau nu au posibilitatea să-i ia din centru. În anii trecuţi 3 bătrâni au plecat acasă de Crăciun”, a declarat Ionela Popescu, directorul centrului.

Mai mult decât atât în ultimele două săptămâni conducerea centrului de bătrâni a primit opt solicitări din partea bătrânilor care vor să vină să locuiască în centru. „ În centru noi avem o capacitate de 30 de locuri. Pentru că au fost solicitări, am mai creat patru locuri. Am mai făcut o cameră. Ce ne surprinde este faptul că în loc să primim cerere de scoatere a bătrânilor din centru de Sărbători, situaţia este exact invers”, susţine Ionela Popescu

Grigore Răduţoi stă de câţiva ani în centru, iar atunci când îşi aminteşte de sărbătorile petrecută în familie se emoţionează până la lacrimi. Cu toate acestea nu vrea să se întoarcă acasă nici măcar de sărbători. „Nu vreau să plec acasă. E mai bine aici. Mă simt mai bine decât acasă. Acolo mă aşteaptă probleme. Nu vreau să fiu pacoste pentru nimeni. Am rămas şi singur că soţia mi-a murit. Rămân mai bine la centru că am tot ce îmi trebuie. Cred că de vreo patru ani nu am făcut sărbătorile acasă. Când eram mai tânăr aveam casa plină că se strângea tot satul, iar acum la bătrâneţe stau printre străini. Asta este viaţa”, spune bătrânul.

De sărbători, bătrânii centrului din Novaci vor avea parte de o masă tradiţională. „O să le pregătim un meniu special cu sarmale, piftie, carne de porc, cozonaci şi alte produse care se pun pe masă de Crăciun. O să le împodobim şi un brad ca să se simtă ca acasă şi să simtă că şi pentru ei sunt sărbători”, a declarat Ionela Popescu.

Vizualizări: 277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: