Sarcină, verificat de Prefectura Gorj în afacerea „calcarul de la Runcu“

Instituţia Prefectului verifică o hotărâre dată de Consiliu Local Runcu prin care a fost trecută în domeniul privat al comunei o parte din Cariera de Calcar de la Suseni, care ulterior a fost închiriată SUCCES NIC COM SRL, firmă deţinută de afaceristul Nicolae Sarcină. Interesant este că firma lui Sarcină nu are licenţă de exploatare de minerale, dar a câştigat în faţa unei firme care deţinea licenţă şi care concesionase de zece ani cariera. Verificarea a început în urma petiţiilor primite de la societatea Lafarge, cea care deţine licenţă de exploatare până în anul 2020. Ba mai mult, reprezentanţii Prefecturii au cerut clarificări de la instituţiile centrale ale statului, situaţia legalităţii Hotărârii Consiliului Local urmând a fi definitivată în perioada imediat următoare.

Primarul din Runcu, Adi Câmpeanu, spune că nu-l interesează atâta timp cât Sarcină a plătit deja chiria pe un an.

Instituţia Prefectului Gorj verifică legalitatea Hotărârii Consiliului Local Runcu prin care s-a aprobat trecerea în domeniul privat a mai mult de jumătate din Cariera Suseni. Odată administrată de către primărie, singura sursă de calcar din zonă a fost scoasă la licitaţie şi adjudecată de către omul de afaceri Nicolae Sarcină. Este vorba despre o suprafaţă de 47,5 hectare, din totalul carierei de circa 80 de hectare. Până în momentul de faţă cariera fusese exploatată de către firma CARIERE PLUS SRL, membră a Grupului Lafarge, societate care de altfel a obţinut licenţă de concesiune din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), licenţă valabilă până în anul 2020. Primarul din Runcu, Adi Câmpeanu, confirmă că o astfel de licenţă de ia numai de la ANRM, iar SUCCES nu are. “Suprafaţa de 47,5 hectare din carieră a fost recăpătată în urma câştigării procesului cu Obştea Suseni, iar de câţiva ani ne judecăm şi cu Obştea Dobriţa, pentru cealaltă parte. Astfel, suprafaţa de 47, 5 hectare a fost inclusă în domeniul privat şi scoasă la licitaţie. Firma Succes a câştigat licitaţia şi plăteşte anual chirie în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi. De altfel a şi achitat chiria pentru anul 2011, însă societatea Lafarge a exploatat cariera fără să plătească vreodată  taxă pentru teren”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

Lafarge a trimis petiţii la Prefectură

Din cauză că licitaţia a fost câştigată de firma lui Nicolae Sarcină, societatea Lafarge a fost nevoită să-şi mute utilajele pe cealaltă parte a carierei, mai exact pe suprafaţa ce face obiectul procesului dintre Primăria Runcu şi Obştea Dobriţa. “Cei de la Lafarge exploatează în continuare, numai că şi-au mutat utilajele pe cealaltă parte a carierei, mai departe cu circa 200 de metri. Procesul cu Obştea Dobriţa poate dura ani de zile deoarece şi judecarea cu Obştea Suseni a durat foarte mult. La rândul lor, cei de la firma Succes trebuie să-şi obţină licenţă de exploatare pentru a putea să-şi aducă utilajele în zonă”, a declarat Adi Câmpeanu. Reprezentanţii firmei nu au lăsat lucrurile aşa, pentru că practic primăria a închiriat suprafaţa pe care ei o concesionaseră de acum zece ani. Au făcut mai multe petiţii la Prefectură. “Ca urmare a petiţiilor adresate Instituţiei Prefectului de către societatea Lafarge am demarat verificările privind legalitatea inventarierii în domeniul privat al comunei Runcu a Carierei de calcar. Am cerut clarificări, în scris, la mai multe structuri ale statului, de la nivel naţional, şi aşteptăm ca cel mai târziu până la începutul lunii mai să primim răspuns”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Insti

Apelează la instanţă

Nemulţumiţi de poziţia autorităţilor locale, reprezentanţii societăţii Lafarge au reclamat la Prefectură faptul că trecerea carierei în domeniul privat s-a făcut în mod ilegal. Şi pe bună dreptate. Firma CARIERE PLUS SRL, a grupului Lafarge, concesionase prin ANRM pentru 20 de ani. Aşadar, primăria a închiriat mai departe o suprafaţă pe care o concesionase CARIERE PLUS acum zece ani.

Primăria Runcu şi Consiliul Local au fost chemate în instanţă de firma CARIERE PLUS. Aceasta solicită anularea procedurii de licitaţie publică, anularea tuturor actelor încheiate şi obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată. Reprezentanţii firmei spun că au reuşit să concesioneze doar după ce au obţinut licenţă de la ANRM, şi nu este cazul la Succes. Aceştia mai spun că nu a fost anunţată licitaţie cu strigare şi anunţul nu a fost publicat în ziare naţionale. Mai mult, în anunţul publicat într-un ziar local se specificat faptul că firma ce urmează să închirieze va exploata minerale, deci trebuia să aibă licenţă.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: