Sat cu mii de turişti anual unde nu s-a făcut nicio investiţie

În Gorj există un sat unde anual ajung mii de turişti, dar unde autorităţile locale nu au investit niciun leu în infrastructură. O recunoaşte chiar primarul care încearcă acum să facă ce nu au reuşit predecesorii săi în zeci de ani. Vorbim de satul Cerna Sat din comuna Padeş, acolo unde Cheile Corcoaiei atrag turiştii ca un magnet.

În Cerna Sat mai locuiesc aproximativ 20 de familii care par a fi izolate şi rupte de realitate, dacă anual nu ar ajunge aici mii de turişti din toate colţurile ţării, chiar şi de peste hotare.

Cu toate astea, conducerea comunei nu a făcut nicio investiţie în acest sat până anul trecut, când a fost făcut iluminatul public pe led. Acest lucru nu este negat sau ascuns de actualul primar din Padeş. "Nu s-a făcut nicio investiţie în Cerna Sat. A fost parcă dat uitării. Aici nu este canalizare, dar nu este nici în restul comunei, nu este sistem de alimentare cu apă, nu este asfalt şi vorbim de aproximativ 2 kilometri de drum care este doar pietruit peste pământ. Pur şi simplu a fost lăsat de izbelişte, dacă are puţini locuitori. Am reuşit să rezolv problema iluminatului public pe led", a precizat primarul din Padeş, Antonie Serafim.

Nu doar că nu s-a investit nimic, dar s-a lăsat în paragină şi ce a fost. Este vorba de şcoala din Cerna Sat care stătea să se dărâme şi se dorea distrugerea ei, numai că primarul a decis să o reabiliteze, chiar dacă aici nu mai sunt elevi. "Şcoala din Cerna Sat nu mai funcţionează din 2012. E chiar la intrarea în sat şi se transformase în ruină. I-au căzut acoperişul, tavanele. I-am schimbat destinaţia din şcoală în locuinţă socială şi am început să o reabilitez cu bani de la bugetul local. E clădirea primăriei şi nu o puteam lăsa aşa. Tot aici era şi secţie de votare. Valoarea totală a investiţiei este de 400.000 de lei şi e realizată în proporţie de 40%. Ne dorim să facem aici şi un centru de informare turistică. Şi poate facem şi câteva camere să le închiriem la turişti. Mulţi voiau să dărâme şcoala şi m-am opus", a mai spus primarul din Padeş.

Primarul din Padeş recunoaşte că, deşi infrastructura este la pământ, turiştii sunt atraşi de frumuşeţea zonei şi vrea să le creeze câteva condiţii să petreacă timp de calitate în zonă. "Pe timp de vară sunt foarte mulţi turişti pe Cheile Corcoaei şi aş vrea să fac în zonă un popas de picnic, un foişor mai mare sau chiar două, cu masă şi scaune, unde oamenii pot lua masa, pot face un grătar. Am trecut de multe ori şi oamenii stăteau pe marginea drumului pe iarbă. La Cloşani avem amenajat ceva de genul şi mereu e plin de turişti", a spus Antonie Serafim.

Vizualizări: 3,465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: