Muzeul Aurului, magnet pentru turiști

Muzeul Aurului, de la Tismana, atrage tot mai mulți turiști cu fiecare an. Cei care vin să viziteze celebra mânăstire din Gorj fac o oprire și la Muzeul Aurului pentru o fotografie cu lingouri ascunse în peșteră. Acestea se regăsesc exact în locul unde a fost ascuns, în urmă cu peste 70 de ani, tezaurului României. Muzeul este unic în Europa.

Edilul din Tismana, Marian Slivilescu, a mărturisit că muzeul a atras chiar și peste 1.500 de turiști pe săptămână, iar numărul este în creștere. „A devenit un punct de atracție foarte important. Într-o săptămână, numărul de turiști a ajuns și la 1.600. Este o cifră impresionantă pentru o săptămână, pentru orașul Tismana. Este un muzeu unicat și cei care vin la Mânăstirea Tismana au posibilitatea să vadă și altceva. Nu se așteaptă să găsească așa ceva. Muzeul a fost o realizare mare a BNR. Au personal care asigură șase zile din șapte îndrumarea turiștilor. Cadrul natural este deosebit și impresiile sunt favorabile la cei care ne-au vizitat”, a explicat primarul din Tismana, Marian Slivilescu.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, la Tismana au fost ascunse peste 200 de tone de aur. Toate evenimentele sunt descrise pas cu pas în cadrul muzeului pentru cei care vor să redescopere istoria. „Cineva îmi spunea că ar trebui să începem prezentarea cu faptul că Tismana a fost cea mai bogată localitate timp de doi ani din România. Atât cât a stat tezaurului pe teritoriul Tismanei, cele 200 de tone de aur au făcut din Tismana cea mai bogată localitate. Este un crâmpei din istoria noastră și ne aducem aminte de acest eveniment și cu mândrie pentru că am avut aici și aur polonez și românii l-au retrocedat Poloniei imediat după terminarea conflictului spre deosebire de alți vecini care ne-au oprit tezaurul. Noi, dacă am avut tezaurul la Moscova, acolo a rămas”, a mai declarat edilul Marian Slivilescu.

Odată ajunși la muzeu, turiștii află povestea aurului chiar de la măicuțele de la Mânăstirea Tismana. „La vremea aceea, Banca Națională bătea moneda națională și avea datoria să păstreze un stoc, o rezervă reprezentând o treime din totalul monetar existent pe piață la vremea respectiv. Această rezervă era, în 1944, de 215 tone de aur brut. S-a gândit atunci soluția ca aurul să fie adus la Mânăstirea Tismana, cea mai veche mânăstire din Țara Românească, ctitorită în 1377. În primăvara anului 1944, s-au făcut pregătiri pentru aducerea aici a tezaurului. În vara anului 1944, tezaurul a fost evacuat în pivnița mânăstirii. Din păcate, acolo a stat numai două luni. În tavanul pivniței a fos o spărtură care permitea infiltrații de apă și punea în pericol tezaurul. Apoi tezaurul a fost evacuat în peștera aceasta naturală. A stat aici până la 30 de luni”, a spus măicuța Liliana Simion, ghid la Muzeul Aurului.

Galerie foto




Vizualizări: 2,847

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: