Sătenii din Dăneşti vor să împiedice concesionarea islazului

Zeci de crescători de animale din comuna Dăneşti au fost ieri la şedinţa de consiliu local, pentru a împiedica aleşii locali să înstrăineze islazul comunal. Aceştia spun că animalele le asigură traiul de zi cu zi şi de când se ştiu islazul a fost al satului. Guvernul Ponta a schimbat legea şi obligă primăriile să concesioneze sau să închirieze islazurile. „Nu e firească legea, dar trebuie respectată”, se apără primarul Emilian Rusu. La presiunea oamenilor, consilierii au amânat decizia pentru şedinţa de luna viitoare.

Consilierul PP-DD Marian Ciulavu este cel care a alertat sătenii, atunci când a văzut de proiect este pe ordinea de zi. Aproximativ 20 de cetățeni au intrat în sala de ședință, unde consilierii trebuiau să voteze acest proiect de hotărâre. Mulți crescători de animale s-au întâlnit pe izlazul comunal să-și spună nemulțumirile. „Nu este posibil așa ceva. Noi ce facem cu animalele? Eu numai din asta trăiesc. Am animale. Nu am unde să le pasc”, a spus un localnic. „Domnul primar trebuia să ne înștiințeze și pe noi. Nu ne-a spus niciodată nimic. Acum vrea să ne ia izlazul. Cine știe ce vor să facă? Probabil zonă turistică, pentru că vin mulți pe aici cu grătare la sfârșit de săptămână. Ne-a pus că va fi mereu în interesul nostru atunci când a venit în campanie ca să-i dăm votul”, s-a plâns un altul. „Cred că e ultima dată când paștem vacile aici. Poate dumnealui nu știe câte vite pasc aici. Ce facem noi cu animalele? De ce nu a făcut ședință cu noi, prostimea care l-am votat, ca să ne spună ce are de gând să facă. Izlazul trebuie să rămână al oamenilor. Ne-a luat izlazul, ne ia și ochii. Vor să dea izlazul oamenilor cu bani grei, bogătașilor”.

Amenințați cu amenda ca să nu protesteze

Deși protestul nu a fost autorizat, o mașină de jandarmi a fost în zonă pentru a interveni dacă apar probleme. Crescătorii de animalele susțin că au fost amenințați că vor fi amendați dacă vor protesta. „Am fost amenințați prin telefoane că dacă vom veni cu vitele la primărie ne amendează cu 300 de milioane de lei vechi. Au venit și jandarmi, ca să intimideze. Au venit pentru o mână de oameni. Dacă primarul e cu fruntea sus, de ce s-a temut acum de oameni? De ce, că noi l-am votat. Ne-a spus că va fi un exemplu pentru noi”, s-au plâns oamenii veniţi să protesteze la sediul primăriei.

Vor să aducă vitele în fața primăriei

Dacă proiectul de hotărâre va fi votat de consilierii locali, cetățenii sunt deciși să vină cu animalele în fața primăriei. „Oamenii nu sunt înștiințați. Este o lege privind concesionarea, dar trebuie să înștiințăm oamenii să depună cereri să concesioneze izlazul. Eu sper să rămână izlazul la oameni. Domnul primar a spus la oameni că Ponta îl obligă să-l concesioneze. Noi trebuie doar să aprobăm. O să depun o nouă cerere pentru protest și o să adunăm zeci de oameni cu vitele în fața primăriei”, a declarat consilierul local Marian Ciulavu.

Primarul îi trimite pe oameni la guvernanți

Primarul comunei Dănești, Emilian Rusu, nu înțelege nici el de ce izlazul nu poate rămâne la cetățeni, iar el nu face altceva decât să respecte o decizie luată de Guvern. „Nici eu nu știu de ce trebuie concesionat izlazul. Trebuie întrebați guvernanții, pentru că până acum era islazul oamenilor. Eu sunt obligat să concesionez sau să închiriez izlazul. Deocamdată se ia numai hotărârea de închiriere. Nu știm cui îl vom da. Nu e firească legea, dar trebuie respectată”, a explicat primarul Rusu.

Dacă până acum pășunatul era gratuit, pe viitor crescătorii de animale vor trebui să plătească la primărie o taxă stabilită dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat. Deocamdată decizia a fost amânată pentru şedinţa de luna viitoare.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: