Sătenii din Schela cer redeschiderea minei de antracit

Stau pe o mină de antracit, dar se plâng de lipsa locurilor de muncă și de sărăcie. Este vorba de localnicii din comuna Schela, care așteaptă să vină cineva să exploateze antracitul din zonă. Primarul a făcut demersuri în acest sens, însă deocamdată fără rezultat.

Localnicii din comuna Schela au de suferit din cauza lipsei locurilor de muncă, o problemă generală pentru județul Gorj. Spre deosebire de restul cetățenilor, sătenii de aici mai au însă o speranță, că într-o zi vor avea un serviciu bine plătit chiar în comună. Se bazează pe faptul că la un moment dat mina de antracit din localitate va fi redeschisă.

Primarul din Schela, Aristide Șerbănescu, este de aceeași părere, deși încercările de a aduce aici investitori care să extragă antracitul au eșuat. „Fosta mină de cărbune, care a fost deschisă în 1891, a fost închisă pentru că și-a terminat rezerva. Mai era o mică rezervă, dar nu a fost exploatată. În aval de mina de cărbune, la aproximativ 800 de metri, există o mină de antracit. Aici ar trebui deschisă o mină pentru că este o rezervă de 3 milioane de tone de antracit.  Sunt și puțurile făcute, numai să înceapă exploatarea. În 2012 au fost închise și puțurile. Antracitul ar putea fi exploatat, dar nu știu când și nu știu de cine. Dacă s-ar deschide această mină ar fi create și locuri de muncă, dar ar ajunge și la bugetul local ceva bani.  Statul român văd că nu face nimic în acest sens. Eu am făcut demersuri și a venit un reprezentant al unei firme din Canada, cu sediul în Elveția, i-am dat și o mostră de antracit, că aveam la primărie, dar nu a mai revenit”, a precizat Aristide Șerbănescu, primarul comunei Schela.

Primarul știe de ce nu vin investitorii

Primarul din Comuna Schela este convins că la un moment dat antracitul din localitate va fi exploatat, însă deocamdată acest lucru nu se realizează și are și o explicație pentru asta. „Nu știu sigur de ce investitorii ocolesc acest loc, dar probabil exploatează în Slovacia, pentru că ei au cariere de antracit la suprafață și nu exploatează în subteran. Fiind mai ușor, prețul este mult mai mic. Eu sunt convins că peste un an, doi sau 20, rezerva de antracit nu va rămâne acolo. Se va găsi cineva care să o scoată la suprafață, pentru că resursele scad pe zi ce trece în toată lumea. Deschiderea minei de antracit nu reprezintă niciun pericol. Când s-a închis mina veche, s-a respectat proiectul, dar aceasta nu mai are de a face cu noua exploatare”, a concluzionat primarul.

Proprietarii de teren ar putea fi despăgubiți

Terenul în subsolul căruia se află rezerva de antracit aparține cetățenilor din Schela, iar cei care vor veni să extragă cărbunele de aici vor trebui să-i despăgubească pe proprietari. „Platoul de 2 hectare, unde este antracitul, este terenul cetățenilor. Cei care ar vrea să deschidă mina acolo trebuie să negocieze  cu proprietarii și să-i despăgubească. Oamenii cred că ar fi de acord, pentru că ar avea locuri de muncă și ar primi și bani”, a mai spus primarul din Schela.

Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: