Merg săptămânal la Licurici pentru apă cu efecte miraculoase

Comuna gorjeană Licurici a devenit cunoscută în ultima perioadă din cauza unui izvor de apă despre care se spune că ar avea aceleași proprietăți ca un izvor de la Olănești. Au fost gorjeni care au dus la un laborator apa de la acest izvor și analizele au confirmat că are proprietăţi terapeutice. Sătenii nu știu prea multe despre acest izvor și că au acolo o adevărată „farmacie” care-i poate vindeca sau le poate ameliora anumite afecțiuni.  Pentru ei este clar doar faptul că, atunci când gătesc cu apă de aici, mâncarea fierbe mai repede și are un gust deosebit.

Izvorul de la Licurici este ignorat de autoritățile locale din zonă, care nu au făcut niciun demers pentru a vedea dacă apa atât de căutată de gorjeni și apreciată de săteni are efecte curative sau nu. Cei care au băut apă de aici au vrut să aibă certitudinea că izvorul are anumite proprietăți care-i ajută la tratarea anumitor afecțiuni sau ameliorare unor boli, așa că au dus apa la analize de laborator. Au rămas uimiți când au văzut că izvorul de la Licurici are aproximativ aceleași proprietăți ca un izvor de la Olănești, care atrage anual mii de turişti. „Am auzit de acest izvor de la Licurici de la niște cunoscuți care au scăpat de piatră la rinichi cu această apă, după ce tratamentele medicamentoase nu dădeau rezultate. În acea perioadă noi mergeam săptămânal la Olănești ca să luăm apă de consum. Am fost la Licurici, am luat apă de la izvor și am dus-o la analize împreună cu cea de la Olănești. Au aproximativ aceleași proprietăți și de atunci săptămânal mergem acolo să luăm apă pentru consumul zilnic. De multe ori stăm la coadă ca să umplem bidoanele și sticlele. Ne simțim nemaipomenit. Nu mai avem probleme cu stomacul, cu rinichii și nu am mai băut de luni bune apă de la robinet sau din comerț. Este mai mult decât apă, este medicament”, a precizat un târgujian.

Mâncarea fierbe mai repede și are un alt gust

Sătenii nu știu de efectele curative ale izvorului, dar folosesc apa de aici în gospodărie, în special la bucătărie, pentru că mâncarea fierbe mai repede. „Oamenii din zonă nu știu cât de bună este apa aceasta și tind să cred că nu o prea apreciază. Ei știu clar că dacă folosesc apă de la acest izvor, atunci când gătesc mâncarea fierbe mai repede, în special carnea și fasolea. Am încercat și noi acasă și au dreptate, fasolea se fierbe în câteva zeci de minute, iar carnea la fel. Am fiert și apa așa și vreau să vă spun că prin fierbere lasă niște depuneri. Cei de la laborator ne-au spus că sunt minerale”, a spus târgujianul.

Autoritățile nu se implică

Deși cunosc foarte bine acest izvor, autoritățile locale din Licuri nu au făcut nimic pentru a vedea exact ce proprietăți are apa de aici. După ce a văzut că foarte mulți gorjeni vin aici după apă, primarul din Licurici are în plan să amenajeze izvorul. „Este un izvor la drumul județean care duce la Berlești și știu de la oamenii din sat că apa e bună la mâncare, dar în rest nu știu ce să vă spun. Apa e de izvor și e clar că este bună. Eu nu am făcut niciun fel de analize să văd despre ce este vorba, dar pe viitor o să amenajez acolo, pentru că foarte mulți oameni vin să ia apă. Poate o fi ceva dacă sătenii spun că fasolea fierbe imediat în această apă, spre deosebire de apa din fântâni”, a precizat Liviu Drăgulescu.

Vizualizări: 2,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: