Scandal cât muntele la Obştea Runcu

Voinţa a aproape o mie de proprietari de pe Valea Sohodolului de a-şi da pădurile pe care le au în cadrul Obştii Runcu unei singure persoane generează scandaluri greu de imaginat pentru că o mică parte dintre proprietari se opune. Între cele două tabere ies scântei, aşa cum s-a întâmplat şi ieri, când a fost nevoie de prezenţa poliţiştilor şi, mai ales, a jandarmilor pentru ca totul să nu degenereze într-o bătaie. Din stradă, discuţiile s-au mutat ieri după-amiază în căminul cultural, unde de luat o decizie finală încă nu se luase până la închiderea ediţiei, certurile continuând şi aici ore în şir.

Obştea Runcu are peste o mie de membri, membri care nu mai ştiu nici ei de când tot fac la şedinţe pentru a-şi da pădurile la o firmă din Bucureşti. Toate planurile acestora sunt date peste cap de câţiva localnici care ori vor un preţ mai mare pe proprietăţile lor ori pur şi simplu nu vor să vândă. Cei mai mulţi dintre săteni sunt însă oameni în vârstă, care şi-ar dori orice sumă pe pădurile pe care le au, de teamă că, până la urmă, nu vor vedea niciun leu. Potenţialii investitori le promit afaceri în turism şi în domeniul forestier, dar, până atunci mai e cale lungă, mai ales dacă discuţiile de genul celor de ieri nu se vor încheia.

Unul dintre localnici, supărat că restul sătenilor vor să-şi dea pădurile, a fost la un pas de a fi linşat în curtea sediului Obştii Runcu. "Du-te mă dracului de aici, ce te bagi tu, că tu ai pensie, ai salariu, lasă-ne pe noi să ne vindem pădurile şi nu te mai băga", i-au spus sătenii lui Ion Albu, un bărbat care a fost împins şi dat afară din curtea sediului Obştii. Acelaşi bărbat avea să fie puţin mai târziu protagonistului unui alt scandal, din sediul căminului cultural, acolo unde el avea să aibă un conflict cu un alt localnic, jandarmii punând capăt scandalului înainte ca între săteni să nu izbucnească o bătaie în masă.

Nervii sunt întinşi la maxim printre locuitorii din Runcu pentru că mai toţi se gândesc la câţi bani ar putea câştiga dacă îşi vând drepturile pe care le au asupra celor peste 5000 de hectare de pădure din cadrul Obştii. Decizia de vânzare trebuie însă acceptată de toţi membrii, ceea ce este imposibil.

În negocieri de ani de zile

Fraţii Stan, veniţi din Bucureşti, patroni ai unui SRL, negociază cu sătenii de ani de zile şi pe cei mai mulţi chiar i-au convins să le dea drepturile pe care le au contra unor sume de bani. Unii dintre localnici sunt gata să dea pădurile pe gratis, numai să nu mai aibă grija lor. "O dau domnule, să vină să o ia că dacă o dau ceilalţi o dau şi eu că şi aşa lemne eu nu pot să iau din ea, dar de furat fură alţii cu camioanele şi eu nu mă aleg cu nimic"; spunea un localnic.

"E păcat de lumea asta pentru că e purtată pe drumuri de luni de zile. Că se dau bani, bani pe care noi nu-i vedem. De un an de zile nu ne dă nimeni nimic. Ne tot promit că ne dau, ne dau şi nimic, ei cumpără tot câte 50 sau 100 de hectare pe lună şi uite aşa nu se mai termină niciodată", spune Ion Curcă, unul dintre cei care şi-ar da pădurea şi pe nimic. Iar ca el mai sunt mulţi alţii. "Să vină domnule unu să ne dea banii că venim aici oameni bolnavi, cu picioare rupte, bătrâni în cârje, ne cheamă şi de 5-6 ori pe săptămână şi tot nimic, ne poartă cu zăhărelul că ne-am săturat", ne-a declarat şi Vasile Mateonoiu.

"Să fim înţeleşi, nu se desfiinţează obştea, ea va continua să existe, dar cu alţi membri", a declarat Stan. Împotriva sa rămân însă cei care vor un preţ mai mare şi care au şi argumente de luat în discuţie. "Ne sfidează pur şi simplu pentru că nouă ne oferă doar 2000 de lei la un hectar, adică aproape o maşină de-a bună de lemne, iar dintr-un hectar de pădure se pot recolta şi 50 de maşini de lemne. Păi cine câştigă şi cine pierde aici? Practic, noi ne dăm pădurile pe degeaba", spune Ion Brebab, unul dintre sătenii care nu vor să scape de pădure aşa uşor.

Vizualizări: 534

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: