Scandal pe bani la o şcoală generală din Târgu Jiu

Școala generală Ecaterina Teodoroiu din municipiu are parte zilele acestea de un scandal în toată regula, după ce aici s-a derulat un proiect cu finanțare europeană, la finalul acestuia apărând neînțelegeri între dascăli cu privire la modul în care aceștia au fost remunerați pentru implicarea lor în activitățile respective. O parte dintre ei trebuie să returneze sume de bani pe care le-au încasat în plus, în timp ce alții au de primit pentru că nu au luat până acum decât act că „au venit banii”.

Și returnarea și plata se vor face în rate, nemulțumirile cele mai mari fiind între fosta directoare a școlii, Viorica Spahiu și cea care i-a urmat în funcție, Livia Zamfir. Prima are de luat bani, cealaltă are de returnat și de aici o serie de discuții care au fost aduse inclusiv la cunoștința Inspectoratului Școlar, dar și al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. De fiecare parte mai sunt și alte cadre didactice implicate în scandal, fiecare parte amenințându-se cu plângeri, inclusiv la instanța de judecată, Inspectoratul Școlar încercând o mediere în speranța că lucrurile vor rămâne strict la nivelul de „neînțelegeri”.

Nemulțumiri
Fosta directoare Viorica Spahiu a ieșit la pensie și, ca urmare, nu mai are nimic de pierdut dacă vorbește despre nemulțumirile pe care le are. „Agenția de la București a recalculat sumele pe care le avem de luat fiecare și eu am câștigat exact cât mi-a luat doamna directoare Zamfir Livia, adică 3300 de lei și ceva. Există un proces verbal care atestă că acești bani îmi vor fi returnați în rate lunare până la sfârșitul acestui an calendaristic. Mi s-au adresat și multe cuvinte jignitoare atunci când am încercat să discut despre această problemă, dar sunt cuvinte și expresii pe care nu le pot reproduce”, declară Spahiu.
Într-o situație similară este și Rodica Fețanu, care are de recuperat peste 600 de lei ca urmare a implicării sale în proiectul finanțat cu bani europeni. „Consider că atâta timp cât mi-am îndeplinit sarcinile în acest proiect merit să îmi iau acești bani care mi se cuvin. Nu sunt mulți, e vorba de 637 de lei, dar problema e că i-a luat altcineva încă de la începutul anului, iar mie îmi vor fi returnați tocmai până la sfârșitul anului, în rate lunare egale. Și eu am avut parte de discuții neprincipiale atunci când am încercat să discut cu conducerea despre aceste probleme. Consider că nu este un limbaj adecvat pentru cadre didactice și pentru conducerea unității”, spune Rodica Fețanu.

Explicații
Actuala conducere a Școlii generale Ecaterina Teodoroiu nu consideră că vreuna dintre cele două doamne are dreptate în ceea ce spune. Explicațiile directoarei Livia Zamfir sunt destul de simple și asta în contextul în care zilele trecute a fost nevoită să cheme Poliția în școală după ce pe holuri și în băi au apărut afișe cu sumele ce fac obiectul acestui scandal. Școala are camere de supraveghere pe holuri și, ca urmare, nu a fost nicio problemă în a vedea persoana care a lipit afișele cu pricina. „A fost o cofinanțare de 20% din partea noastră la acest proiect, urmând să ne recuperăm pe parcurs banii pe care îi puneam din buzunar. La final de proiect, în funcție de cât s-a implicat fiecare în activități, au fost sume mai mari sau mai mici de recuperat. Eu am de dat înapoi 3000 de lei pentru că Agenția de la București a considerat că nu sunt eligibili pentru a fi acceptați la plată. Inițial au fost acceptați, apoi nu. Doamna care a reclamat are de primit 3300 de lei, iar 1000 de lei i-a refuzat, fiind la secretariat. Eu nu i-am luat banii dumneaei și nici pe ai altcuiva. După a treia deplasare m-am și retras din proiect pentru că am văzut cu cine am de-a face. Aceste două doamne nu fac decât să denigreze școala și pe noi. Una e la pensie, cealaltă pleacă de la noi, așa că de asta se întâmplă lucrurile astea. Cred că oricine ar veni ca director aici nu ar putea să lucreze cu ele”, spune Zamfir.
Responsabila de proiect, Ramona Petrică, respinge și ea acuzațiile aduse de cele două (foste) colege. Ea are de returnat peste 1700 de lei și explică de ce s-a ajuns la actualele neînțelegeri. „Acuzațiile sunt nefondate pentru că noi trebuie să redistribuim acești bani. Acesta este termenul corect. S-a recalculat modul în care trebuie să dăm banii aceștia înapoi pentru că noi am cheltuit niște bani din buzunarul propriu pe care i-am recuperat din 20% fondurile proiectului care au venit după încheierea acestui proiect. Sunt bani pe care noi acum i-am realocat și trebuie să îi împărțim între noi, cei care au luat mai mult să dea înapoi celor care au luat mai puțin și invers. Nu e vorba de un furt, ci doar de un calcul greșit, pe care Agenția l-a rectificat. Noi avem niște bani de luat și niște bani de dat. În același timp eu am de dat și am de luat. Fiecare dintre noi are de făcut această mișcare”, spune Petrică, mingea fiind acum în curtea Inspectoratului Școlar, care, deși nu are nicio treabă în mod direct cu derularea proiectului respectiv, încearcă o mediere a disputelor pentru a nu se ajunge la instanță, procese și alte reclamații menite să afecteze imaginea instituției de învățământ.

Vizualizări: 2,800

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: