Scandal pe soarta câinilor din padocul improvizat la Mătăsari

Zeci de câini din comuna Mătăsari au ajuns numai pielea şi osul şi se mănâncă între ei după ce autorităţile locale i-au închis într-un ţarc în care primesc mâncare doar atunci când există bani pentru aşa ceva. Asociaţia Pro Animals a intervenit ieri pentru a stopa situaţia respectivă, edilul din Mătăsari alegându-se cu o plângere penală pentru modul în care i-a tratat pe câini.

Zarvă mare ieri la ţarcul pe care autorităţile din Mătăsari îl numesc „adăpost” pentru câinii fără stăpân. În spatele unor porţi mari şi a unor ziduri din bolţari doar mirosul de urină şi lătratul câinilor trădează adevărata destinaţie a spaţiului, în rest orice trecător fiind tentat să creadă că acolo e vreun atelier de producţie, dacă nu vreun service sau altceva de genul acesta. Câini care rod din grilajul metalic atunci când nu se mănâncă între ei pot fi observaţi de oricine are răgaz un sfert de oră să aştepte pentru a vedea comportamentul animalelor.

caini_matasari

Adunaţi la grămadă de printre blocurile din comună, câinii au fost „exilaţi” pe drumul ce duce spre Croici, locul fiind unul izolat. Aici aproape au fost lăsaţi să moară, Carmela Şerbănoiu de la Pro Animals spunând că despre tratamente medicale nici nu poate fi vorba. „Am mai fost aici pe 9 octombrie şi atunci erau ceva mai mulţi, semn clar că ori au murit ori s-au devorat între ei. Condiţiile sunt deplorabile. De 14 ani de când mă ocup de aşa ceva eu nu am întâlnit un astfel de adăpost. Noi avem la Târgu Jiu 800 de animale în grijă şi nici cei mai slabi pe care i-am adus acolo direct de pe stradă nu arată precum cei din acest padoc. Aici este un lagăr de exterminare, iar pentru asta vom depune plângere la Poliţie pentru că autorităţile trebuie responsabilizate, mai ales că avem o lege care reglementează aceste lucruri”, spune Şerbănoiu.

Certuri pe maidanezi

Vestea că în padocul Primăriei Mătăsari câinii mor de foame i-a bucurat pe unii dintre localnicii care nu mai vor animale libere pe străzi şi nici bani cheltuiţi de la buget pentru hrănirea acestora. Unul dintre localnici s-a luat ieri la ceartă cu oricine era de partea câinilor, o consăteană de-a sa venită să-şi ia câinele ce-i fusese ridicat de la bloc fiind făcută cu ou şi cu oţet. „Pentru câini veniţi toţi, fir-ar mama lor a dracului de câini, dar când mor copii de foame nu vă băgaţi. Matale dacă ai câinele aici de ce nu îl ţii acasă. Ştii că eu în fiecare seară la 7.00 mă duc după nepoţi la şcoală pentru că, altfel, îi fac câinii praf?! Ne-au făcut pământul praf pe aici. Avem grădini, ne-au mâncat porumbii, ne-au mâncat strugurii din vie, că sunt morţi de foame şi mănâncă orice. Se mănâncă şi între ei”, a spus bărbatul.

Ca un făcut, în zonă şi-a făcut apariţia şi Sorin Bucurescu, edilul din Slivileşti, care este de partea lui Gaşpar ori de câte ori are ocazia. Nu a ratat nici ieri prilejul de a-şi dovedi loialitatea. „Probabil că nu mănâncă aceşti câini suficient, dar să punem în balanţă cu copiii care mor de foame. Eu susţin cauza copiilor. Legea spune să-i ţinem 20 de zile şi apoi la revedere.  Cred că s-a ajuns mult prea departe, că noi nu suntem Franţa sau Germania. Decât să-i ţinem să se mănânce unii pe alţii, mai bine îi eutanasiem şi terminăm treaba odată pentru totdeauna”, a spus Bucurescu, spre supărarea şefei de la Pro Animals.

Carmela Şerbănoiu  nu s-a lăsat impresionată de vorbele lui Bucurescu şi a reconfirmat că va depune plângere împotriva primarului din Mătăsari, Pro Animals urmând să ceară şi un control din partea Curţii de Conturi pentru a vedea cum s-au folosit banii alocaţi de la bugetul local pentru protecţia câinilor fără stăpân.

Vizualizări: 265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: