Școală cu doar șase elevi. „Suntem o familie”

Școlile din mediul rural rămân tot mai goale cu fiecare an. La câțiva pași de Târgu Jiu, în comuna Turcinești, găsim o școală care mai numără doar șase elevi. La Școala Generală din satul Rugi, doar o mână de copii mai învață. Atât părinții, cât și dascălul de aici se roagă ca unitatea de învățământ să nu fie desființată din această toamnă tocmai din cauza numărului mic de elevi. Autoritățile promit să nu pună lacătul pe ușă.

La Școala Generală din satul Rugi, comuna gorjeană Turcinești, mai învață doar șase copii. Au fost șapte până de curând, dar un băiat s-a mutat cu tatăl său în Anglia și s-a înscris acolo la școală. Un singur băiat este în toată clasa, dar elevii și învățătoarea cu o vechime de peste 25 de ani sunt ca o familie. „Având un număr de copii foarte mic, cred că avem rezultate școlare bune. Avem timp suficient să ne ocupăm de fiecare în parte. Suntem o mică familie. Copiii sunt foarte prietenoși, foarte apropiați de noi. La clasa pregătitoare, am o fetiță mai timidă. Cred că la anul, va fi mai îndrăzneață. Deja știe să citească, scrie literele de tipar cum avem în programă. Avem copii foarte isteți”, a spus, cu mândrie, învățătoarea Daniela Râncu.

Cu toții se tem că școala va fi închisă și își doresc ca acest lucru să nu se întâmple deși numărul elevilor scade cu fiecare an. „În clasa a patra, am patru copii. În clasa pregătitoare, o fetiță și în clasa a treia, o fetiță. În total, șase elevi. Am mai avut un elev în clasa a patra. A plecat cu tatăl său în Anglia de puțină vreme. Nu mai știm de el. Unde sunt mai mulți e și concurență, dar noi muncim să facem față și mai departe unde vor fi mai mulți copii. Să sperăm că nu se desființează școala pentru că e greu să vină copiii mici la ora 14 din centru spre casă. Ar fi destul de greu. S-au învățat aici. O elevă stă peste drum de școală. Toți stau în apropiere. Aici au fost mereu puțini copii în ultimii ani”, ne-a mai mărturisit învățătoarea.

Autoritățile dau asigurări că vor face tot posibilul ca școala din Rugi să nu se desființeze. Aici, odinioară, studiau peste 100 de copii. „Voi milita în continuare să nu fie închisă școala. Voi face tot posibilul și vă asigur că nu se va desființa nicio școală în localitatea noastră. Sunt profesori foarte pregătiți, am mai discutat și cu părinții să rămână cu copiii aici în comună. Sunt foarte mulți copii care fac naveta la Târgu Jiu și sper să rămână aici la școală. Pentru tinerii din localitatea noastră, îmi doresc să pot să fac ceva sî se stabilească aici”, a declarat primarul din Turcinești, Dumitru Modrea.

Tot în comuna Turcinești, în satul Horezu, școala este la fel de goală. Într-o singură clădire, mai învață simultan șapte copii în clasele I-IV. Ca să poată funcționa, cele două unități de învățământ au avize speciale de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj și de la Ministerul Educației. (M.M.)

Vizualizări: 2,768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: