Şcoală din perimetrul minier, închisă de primar

Peste optzeci de elevi de la o şcoală din Roşia de Amaradia se vor muta la o altă unitate de învăţământ, începând cu anul 2013. Pe lângă economiile ce vor fi făcute ca urmare a transportului şi încălzirii, primarul Liviu Cotojman facilitează înaintarea excavatorului de la unitatea minieră din zonă, care va ajunge în scurt timp şi la şcoală. Cotojman are susţinerea inspectorului general Ion Işfan, în demersul său de a desfiinţa şcoala.

Primarul din Roşia de Amaradia Liviu Cotojman s-a lămurit. Cariera Bustuchin nu va fi redeschisă, iar cariera Seciuri va mai rămâne pe raza localităţii încă 4-5 ani după care va exploata pe terenurile din Vâlcea. Pentru că excavatorul va ajunge anul viitor şi la o şcoală din comună, primarul a decis să mute elevii începând cu luna ianuarie. Economiile la bugetul de stat vor fi de circa 500 de milioane de lei vechi, iar ideea pare că le surâde şi părinţilor. „Este vorba despre o şcoală ce se află între două sate, Roşia de Amaradia şi Ruget. O să mutăm elevii de aici la Şcoala din Ruget pentru că oricum la şcoala asta vin doar elevi din Ruget. Nu mai cheltuim nici bani pe carburant, pe lemne la şcoală şi nici nu mai ducem copiii dintr-o parte în alta. Şcoala din Ruget este cu ciclu gimnazial şi va trebui să se lucreze pe două schimburi după ce îi vom muta şi pe ceilalţi“, a declarat primarul.

Acesta nu este singurul motiv. Excavatorul de la Cariera Seciuri este aproape de şcoală. „Se pare că în viitor cei de la unitatea minieră vor ajunge la şcoală. O să vedem ce înţelegeri încheiem cu unitatea şi vom construi o şcoală în altă parte“, a declarat Liviu Cotojman.   

Cât despre redeschiderea carierei Bustuchin, primarul crede că acest lucru nu se va întâmpla. Speră doar că actuala carieră din zonă, Seciuri, va exploata cât mai mult la Roşia de Amaradia. „Un excavator de la Seciuri stă pe dreapta, dar va înainta sper Olteţ dar 4-5 ani va fi pe raza localităţii Roşia de Amaradia. Un al doilea excavator mai are de lucru până în august şi să vedem apoi ce soluţie se va găsi pentru oamenii de acolo“, a spus acesta.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: