Şcoala din Teleşti are calculatoare, dar nu are prize

Cinci calculatoare, un televizor, un xerox, un frigider şi un telefon fax nu pot fi folosite pentru că nu există prize. Această situaţie este întâlnită la Şcoala Generală nr. 2 Buduhala din comuna Teleşti., unde în toată unitatea de învăţământ sunt doar trei prize. Autorităţile locale se scuză: nu există bani pentru înlocuirea instalaţiei electrice.

Cinci calculatoare primite de la Ministerul Învăţământului zac nefolosite de aproape un an la Şcoala generală nr. 2 Buduhala din comuna Teleşti. Calculatoarele nu pot fi folosite pentru că în sala de clasă nu există decât o singură priză. Învăţătoarea Daniela Stăncioi spune că a solicitat în repetate rânduri autorităţilor locale din Teleşti montarea unor prize, dar nu a primit nici un răspuns. „De trei ori am solicitat primăriei din Teleşti punerea unor prize sau instalaţii de prelungire pentru utilizarea corectă a echipamentului IT. Nu am primit niciun fel de ajutor, deşi în luna octombrie se face un an de când am primit calculatoarele”.

Calculatoarele zac în cutii într-un colţ al sălii de clasă şi asta pentru că  unitatea de învăţământ nu are nici mobilierul necesar. „Am primit calculatoarele de la minister în urmă cu apropae un an. De atunci le ţinem depozitate în cutii să nu se umple de parf, pentru că nu avem unde să le punem. Am solicitat mobilier, din casări de la primărie, nu am primit nimic”, suţine Daniela Stăncioi.

Calculatoarele zac de un an în cutii

La şcoala din Buduhala învaţă 26 de elevi şi 20 de grădinari. Cele cinci calculatoare ar trebui folosite pentru predarea online a lecţiilor. „Am primit cinci calculatoare care ar trebui conectate şi la internet, instalaţia a fost făcută de cei din minister, dar pe plan local nu au existat bani”. Învăţătoarea se plânge că niciodată autorităţile locale nu au fonduri pentru unitatea de învăţământ: „De cinci ani, de când sunt eu aici nu au existat niciodată fonduri pentru şcoală. Nu am văzut nici un ajutor din partea primăriei”. 

Printr-un program PHARE, la unitatea de învăţământ a ajuns şi un televizor care ar trebui să fie folosit pentru grădiniţă, dar... nu există cablu TV. „Am primit un televizor, pe program PHARE, pentru grădiniţă, dar nu poate fi folosit pentru că nu există conectare la cablu. De la primărie ni s-a spus că este o investiţie prea mare”, susţine Daniela Stăncioi. 

Nu sunt bani pentru nimic

Viceprimarul comunei Teleşti Alexandru Dodenciu ştie că echipamentele IT nu pot fi folosite pentru că nu există prize în unitatea de învăţământ. A găsit şi o scuză după care să se ascundă, lipsa banilor. Dodenciu susţine că instalaţia electrică trebuie refăcută pentru că este îmbătrânită. „Cunoaştem problemele de la Şcoala nr. 2 Buduhala, dar nu avem fonduri pentru schimbarea instalaţiei electrice. Aceasta trebuie refăcută pentru că este îmbătrânită şi ar presupune riscuri mari dacă vrem să conectăm toate echipamentele”, se apără viceprimarul.

În ceea ce priveşte lipsa mobilierului din unitatea de învăţământ, Alexandru Dodenciu spune că are promisiuni de la Inspectoratul Şcolar. „Am avut în vedere aprovizionarea cu mobilier. Avem câteva promisiuni de la inspectoratul şcolar că ne vor ajuta cu mobilier”, susţine viceprimarul.

ISJ: E vorba de rea voinţă

Vasile Antonie, inspector general adjuct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, nici nu avea habar că în judeţ există calculatoare care nu sunt folosite. Antonie spune că inspectoratul poate doar să facă diligenţe pe lângă autorităţile locale să găsească o soluţie. „Noi nu putem decât să facem diligenţe pe lângă primăria din Teleşti să rezolve această problemă. Eu cred că se poate găsi o soluţie pentru ca aceste cinci calculatoare să fie alimentate cu energie electrică”, spune Antonie.

În ceea ce priveşte mobilierul, Antonie spune că „există o ordonanţă care interzice orice fel de achiziţie, chiar şi de mobilier”. Problema poate fi rezolvată, susţine inspectorul şcolar adjunct: „E vorba de 5 calculatoare, nu de 50. Pentru 5 calculatoare se pot găsi 5 mese pe care să fie puse pentru a deveni funcţionale. Eu cred că, până la urmă este vorba de reavoinţă”.

14 LABORATOARE

În Gorj au mai ajuns în anul 2005, 140 de calculatoare de la Ministerul Educaţiei. Atunci au mai fost dotate 14 laboratoare de la şcolile din localităţile Alimpeşti, Prigoria, Albeni, Cărbuneşti, Licurici, Berleşti, Hurezani, Căpreni, Cruşeţ, Rădineşti, Săuleşti, Aninoasa, Turburea şi Ţântăreni. Vasile Antonie nu ştie dacă în judeţ mai sunt calculatoare primite de la minister care nu sunt folosite. „Nu avem semnale că ar fi şcoli care nu folosesc calculatoarele din diferite motive. Nici de şcoala de la Teleşti nu ştiam, dar dacă mai apar asftel de cazuri încercăm să le rezolvăm”, a adăugat Antonie.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: