Şcoală renovată cu zeci de miliarde de lei, închisă

Au în comunitate şcoală nouă, realizată după normele europene şi care a costat zeci de miliarde de lei vechi, dar fac naveta la şcoala din satul vecin. Cu această problemă se confruntă localnicii din satul de strămutaţi, din comuna Albeni. Unitatea de învăţământ a fost finalizată de acum doi numai că nu sunt suficienţi copii înscrişi. Angajaţii primăriei sunt cei care îi trec frecvent pragul şi o aerisesc ca să nu se degradeze, iar cei mici ajung acolo doar ca să joace în curte. Este mai mare.

La şcoala din Câmpu Mare nu a sunat niciodată clopoţelul, pentru că de când au fost finalizate lucrările aici s-a pus lacătul pe clădire. Unitatea de învăţământ a fost realizată cu fonduri de la Guvern şi a costat peste 20 de miliarde de lei vechi. Din păcate, imediat ce s-au terminat lucrările, şcoala a fost închisă, asta pentru că nu sunt elevi suficienţi. „La şcoala aceasta au început lucrările în 2007, iar recepţia finală s-a făcut în 2010. Au fost investite peste 20 de miliarde de lei vechi, bani daţi de Guvernul României. Din păcate, şcoala aceasta nu a funcţionat niciodată pentru că nu au fost copii suficienţi care să studieze în această unitate”, a declarat primarul comunei Albeni, Dumitru Cornea.

Şcoala ar mai trebui mobilată şi este pregătită oricând să primească elevi. Angajaţii primăriei au avut grijă să ţină unitatea de învăţământ curată şi mereu vin aici şi o aerisesc, pentru a evita degradarea cădirii. „De când s-au terminat lucrările şi am făcut recepţia am făcut curăţenie generală şi o menţinem. Eu vin săptămânal să aerisesc încăperea să nu se facă igrasie şi să nu se deterioreze”, a declarat viceprimarul Emil Corici.

Copiii se joacă la şcoala nouă şi învaţă la una veche

Dacă tot nu pot învăţa aici, micuţii din satul de strămutaţi se strâng în curtea şcolii ca să se joace pentru că este spaţiu suficient şi a fost prevăzută cu bază sportivă. Copiii ar vrea totuşi să vină la cursuri ca să nu mai facă naveta cu microbuzul, la şcoala din centrul comunei. „Şcoala asta este mare şi frumoasă, dar este închisă. Noi mergem la ore la şcoala din centrul comunei. Aici venim doar să jucăm fotbal şi să ne plimbăm cu bicicleta. Ne-ar plăcea să învăţăm aici”, spune unul dintre copii.   

Şi părinţii vor acelaşi lucru şi încă mai speră ca noua şcoală să-şi deschidă porţile, înainte ca aceasta să înceapă să se degradeze din cauza trecerii anilor. „Este păcat de banii care s-au investit în această şcoală. Dacă nu este folosită se va distruge. Nu este normal, să avem în sat şcoală, iar copiii noştri să facă naveta cu microbuzul pentru că aceasta este închisă”, spun părinţii elevilor.

Primarul face apel să fie deschisă şcoala

Primarul din Albeni face un apel la cei care pot lua o decizie cu această unitate de învăţământ pentru că aici ar putea funcţiona un liceu sau chiar o şcoală de meserii. „Fac un apel la autorităţile judeţene şi la cei de la Inspectoratul şcolar să facă ceva cu această unitate de învăţământ. Este prevăzută cu tot ce trebuie. Are opt clase, băi moderne, cancelarie, bibliotecă, sală de lectură, bază sportivă, vestiare, centrală pe combustibil solid. Trebuie doar dotată cu mobilier. Aici ar putea funcţiona un liceu sau o şcoală profesională”, a precizat Dumitru Cornea. În această comunitate sunt peste 100 de familii.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: