Scoarţa, comuna cu cele mai multe branşări ilegale la reţeaua de apă

Societatea de alimentare cu apă din comuna Scoarţa este înglodată în datorii. Un raport al Curţii de Conturi de anul trecut a scos la iveală zeci de nereguli la acest sistem de alimentare cu apă, dar şi abateri în valoare de zeci de mii de lei. Conducerea primăriei admite că sunt probleme grave la acest sistem însă îi face responsabili pe cetăţenii de etnie romă de pe raza localităţii care fură apă sau nu-şi plătesc datoriile. Mai mult, potrivit Curţii de Conturi, dar şi primăriei, în comuna Scoarţa sunt cele mai multe branşări ilegale la alimentarea cu apă.

Curtea de Conturi a verificat la începutul anului trecut societatea care se ocupă cu furnizarea apei către cetăţenii din Scoarţa. SC Edilaqua Prest SRL este firma Consiliului Local Scoarţa, pe care auditorii financiari ai Curţii de Conturi au găsit-o cu mai multe nereguli. Potrivit raportului, societatea nu a evaluat, monitorizat şi stopat pierderile de apă din sistemul de alimentare, fapt ce a determinat efectuarea de cheltuieli cu energia electrică şi apa în sumă de 81.517 lei, pentru un volum de apă extras şi nedistribuit către populaţie, reprezentând pierderi de apă nejustificate. Referitor la acest aspect, primarul localităţii Aurelian Cotârlău a precizat că de fapt această sumă nu reprezintă contravaloarea apei pierdute în sistem, ci a apei furate de cetăţenii comunei. „Nu este apă pierdută, pentru că sistemul l-am verificat, nu există ţevi sparte, este apă furată de cetăţeni. Românul este inventiv, s-a demonstrat de atâtea ori. Este o problemă cu care se confruntă toţi primarii şi din păcate nu am ce să le fac. Am o mie de romi care sunt plecaţi şi nu plătesc. Nu avem cum să recuperăm banii, îi dau în judecată degeaba, societatea nu are jurişti şi sunt sume greu de recuperat, în jur de 100.000 lei avem de recuperat de la rău-platnici”, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul din Scoarţa.

Branşări fără documente

Tot în raportul Curţii de Conturi se arată clar că pentru utilizatorii care s-au racordat la sistemul de alimentare cu apă, SC Edilaqua Prest SRL a avizat branşarea, fără ca aceştia să prezinte proiect de execuţie, fără autorizaţie de construcţie, fără a recepţiona lucrarea şi a prelua branşamentul ca mijloc fix, fără a efectua probe de etanşeitate, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Şi aceste nereguli sunt confirmate de administratorul societăţii Edilaqua Prest, Dan Raţă. Acesta a declarat ieri că, în satul Copăcioasa, sistemul de alimentare cu apă există din anul 2000, iar la vremea respectivă, în lipsa acestei societăţi, fiecare s-a branşat cum l-a tăiat capul, decât în baza unei taxe achitate la primărie. „În anul 2011 s-a înfiinţat societatea, până atunci fiecare s-a branşat după ce plătea o taxă de 5 lei la primărie. După acest control am cerut şi noi la Aparegio un model cu toată documentaţia care trebuie depusă de utilizator. Acum taxa de branşare e 50 de lei. Încă mai sunt pierderi pentru că se fură mult. Cetăţenii îşi pun un by-pass între apometru şi branşament şi astfel apa nu este contorizată. Sunt debranşaţi, dar tot fură”, a declarat Dan Raţă, administrator SC Edilaqua Prest SRL.

Administratorul a precizat că anul acesta a verificat cinci sate şi a depistat nu mai puţin de 11 cetăţeni care furau apa din sistem. Cât priveşte sancţiunea acestora, administratul spune că acum se lucrează la un proiect de hotărâre de Consiliu Local care prevede amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei. „Este foarte greu şi cu verificările pentru că suntem doar şapte angajaţi la peste 2.000 de abonaţi şi o reţea de 67 de kilometri”, a spus Dan Raţă. Locuitorii din Scoarţa plătesc 2,72 lei fără TVA metrul cub de apă.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: