Şcolile profesionale orientate spre industrie, deşi piaţa cere specialişti în agricultură

Şcolile profesionale apar din nou în Gorj, după un deceniu de absenţă, dar locurile oferite nu sunt pe placul patronatului. Aceştia spun că se caută specialişti în agricultură, fără de care nu pot fi obţinute fonduri europene, cum ar fi procesatori de lapte, apicultori etc. Inspectoratul Şcolar susţine că nu au fost cereri pentru acest domeniu

Liceele tehnologice din Gorj au propus 19 clase, care oferă spre şcolarizare 532 de locuri pentru învăţământul profesional de trei ani. Dintre locurile puse la bătaie de liceele tehnologice, un număr de 336 de locuri vor fi numai pentru calificări în domeniul mecanică: mecanic auto - 84 de locuri; lăcătuş mecanic prestări servicii - 28 de locuri; tinichigiu vopsitor auto - 42 de locuri; strungar - 28 de locuri; sudor - 42 de locuri; mecanic utilaje şi instalaţii în industrie - 56 de locuri; operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor - 28 de locuri; lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic - 28 de locuri.

Pentru domeniul electromecanică se oferă 84 de locuri, în calificările: electromecanic utilaje şi instalaţii industriale - 56 de locuri şi operator cazane turbine cu abur, instalaţii auxiliare şi de termoficare - 28 de locuri. Alte domenii în care se va înfiinţa câte o clasă cu 28 de locuri fiecare sunt: construcţii instalaţii şi lucrări publice - calificarea instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; agricultură - calificarea lucrător în agroturism; comerţ - calificarea comerciant-vânzător; turism şi alimentaţie - calificarea lucrător hotelier.    

Vor mai multe locuri pentru agricultură şi turism

Membrii Comisiei de Dialog Social au reproşat Inspectoratului Şcolar că lipsesc calificările în agricultură, în condiţiile în care se intenţionează ca pe viitor acest domeniu de activitate să se dezvolte. „Noua legislaţie prevede fonduri europene pentru agricultură. Se caută procesatori de lapte, nu avem. Viitorii procesatori de lapte ar trebui să înceapă de undeva, iar şcolile profesionale s-ar putea gândi la acest lucru. Nu sunt locuri nici pentru apicultură, horticultură şi viticultură”, s-a revoltat Ioan Radu, reprezentantul Confederaţiei Patronale „Concordia”.

Aceeaşi problemă a fost ridicată şi în cazul turismului. „Sunt puţine locuri pentru turism şi agroturism ţinând cont că suntem într-o zonă pe care vrem să o dezvoltăm. Nu ne-a întrebat nimeni nimic”, a menţionat Sabin Popescu, reprezentantul UGIR.

RECOMANDARE

Vasile Mija, liderul USLI Gorj, a recomandat conducerii ISJ Gorj să aibă în vedere şi asigurarea unui loc de muncă pentru absolvenţii de şcoli profesionale. „Şcolile profesionale ar putea fi o atracţie pentru copii dacă s-ar avea în vedere încheierea unor contracte de angajare cu firmele unde aceştia îşi vor face practica”, a menţionat Mija.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: