Se pregăteşte licitaţia pentru telescaunul de la Rânca

Telescaunul de la Rânca a fost oprit după ce iarna trecută din trei luni a funcţionat doar una. Dovedit a fi o investiţie neprofitabilă, în momentul de faţă se lucrează la întocmirea documentaţiei în vederea scoaterii acestuia la licitaţie. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj, anunţul va fi publicat pe SEAP cel mai târziu la începutul lunii iunie.

Consiliul Judeţean Gorj va scoate la licitaţie telescaunul de la Rânca, investiţie de milioane de euro care s-a dovedit a fi inutilă din cauza numărului mic de turişti care îl folosesc. Se doreşte ca, în prima fază, telescaunul să fie concesionat pe cinci ani. „Cel mai probabil, în luna iunie va fi publicat anunţul pe SEAP. Va fi strict o licitaţie de delegare prin concesiune a serviciilor de administrare a acestui bun aflat în coproprietatea publică cu cele două unităţi administrative, Baia de Fier şi Novaci. În mare parte documentaţia este pregătită, dar urmează să evaluăm modul în care urmează să se deruleze delegarea. Pentru început am propus o perioadă de concesiune de 5 ani”, a declarat Costel Marcău, şeful Serviciului Juridic din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.

În momentul de faţă, telescaunul de la Rânca nu mai este administrat de societatea „Vârful Păpuşa” a Consiliului Judeţean, ci de către firma constructoare. „Societatea pe care noi am înfiinţat-o a fost într-un impas, iar pe perioada de iarnă telescaunul a fost administrat de societatea care l-a creat. Trebuie reţinut foarte clar că sistemul este în evidenţă publică”, a mai precizat Costel Marcău.       

Nerentabil

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj, spune că telescaunul nu poate fi folosit pentru plimbări de agrement. „Cât de rentabil este telescaunul doar administratorul lui ştie. După părerea mea, nu cred că a fost o afacere profitabilă în sezonul trecut. A nins târziu, n-a fost zăpadă, pârtia nu e dotată cu tunuri pentru a suplini lipsa zăpezii. Ca atare, din trei luni de iarnă a pierdut două. Vara este greu de utilizat întrucât telescaunul a fost folosit doar pentru a deservi o pârtie de schi, nu este un telescaun adecvat pentru plimbări de agrement”, a declarat Sabin Cornoiu. 

INVESTIŢIE

Traseul telescaunului porneşte de la ultimele cabane din nordul staţiunii şi ajunge la jumătatea vârfului Păpuşa. Acesta are o lungime de 980 metri, o diferenţă de nivel de 300 de metri şi deserveşte trei pârtii cu grad de dificultate mediu-avansat.  Telescaunul de la Rânca face parte dintr-un proiect a cărui valoare este de circa 10 milioane de euro. Proiectul are două componente: canalizarea şi staţia de epurare; telescaunul, finanţarea fiind asigurată cu fonduri europene.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: