Se pregăteşte o revoluţie în fotbalul din Liga I

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat ieri într-o conferinţă de presă, că viitoarea ediţie de campionat a Ligii I va fi amânată pentru că "finanţele şi ANAF fac abuzuri" şi intenţionează să crească taxele datorate de către cluburi "de la 16 la sută la 68 la sută". În şedinţa de ieri a Adunării Generale a LPF s-a ridicat o problemă foarte gravă, aceea de a nu se mai disputa turul campionatului în această toamnă „pentru că finanţele şi ANAF fac abuzuri incalificabile”.

Totul a început în luna iunie când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că va pune sechestru pe bunurile clubului de fotbal Dinamo, după ce s-a stabilit că acesta are datorii de 12 milioane de euro. FC Dinamo a negat însă datoriile raportate de ANAF, reprezentanţii clubului afirmând că înregistrarea contractelor de muncă ale fotbaliştilor nu putea fi făcută după Codul Muncii, ci după o Ordonanţă care reglementează Legea Sportului. Cluburile s-au unit şi vor acum să protesteze împotriva acestor măsuri considerate abuzive.

Mircea Sandu a propus ieri şi o colaborare cu cluburile de handbal din prima ligă pentru ca acţiunile de protest să fie comune: „Reprezentanţii cluburilor prezenţi la Adunarea Generală au decis să facă front comun la toate disciplinele sportive din România şi nu exclud varianta unui miting de protest dacă lucrurile vor degenera”. Acesta a confirmat faptul că deja s-a luat legătura cu Cristian Gaţu, preşedintele FRH, pentru iniţierea unor acţiuni comune cu cluburile de handbal împotriva acestor decizii nejustificate ale ANAF.

Dragomir: „ANAF-ul încearcă să ne jefuiască!”

La Adunarea Generală de ieri s-a luat în discuţie această problemă, iar cluburile au protestat faţă de noile reglementări. Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ieri că ediţia 2009/2010 a Ligii 1 ar putea fi amânată până în primăvara anului viitor dacă Guvernul nu se va sesiza cu privire la nereguluie făcute de ANAF. "Anul acesta va fi o revoluţie în sportul românesc. Suntem într-o mare nenorocire, deoarece ANAF-ul încearcă să ne jefuiască. Cum să plătească jucătorii acelaşi TVA ca întreprinderile? Noi anunţăm că nu vom începe acest campionat dacă nu se vor respecta regulile ţării, din punct de vedere financiar. Vor să asocieze sportivul cu întreprinderile mici şi mijlocii. Suntem singurii de pe faţa pământului care plătim TVA-ul când pleacă un jucător în străinătate. E incredibil! Vor să ne desfiinţeze prin măsuri care sunt nu sunt în concordanţă cu legea. Decizia finală cu începerea campionatului s-a luat. Dacă nu primim din partea Guvernului niciun răspuns cu privire la neregulile făcute de ANAF, putem să amânăm campionatul şi până în primăvară.", a declarat Dragomir după şedinţa de ieri a LPF.

Băloi: „Vor fi acţiuni de protest înainte de debutul sezonului”

Secretarul general al clubului Pandurii, Daniel Băloi, care a fost ieri prezent la Adunarea generală a LPF a declarat că s-a discutat despre posibilitatea ca cluburile din Liga I să intre în grevă japoneză în prima etapă: „Vor să transforme plata impozitelor din 16 % în 68 % şi să se plătească retroactiv din ultimii trei ani. Se doreşte şi ca tuturor jucătorilor care câştigă pe an peste 35000 de euro să le fie perceput TVA. Suntem singurii din Europa cărora la transferuri internaţionale li se percepe TVA iar cluburile nu pot fi de acord cu acest lucru şi de aceea e posibil să boicoteze campionatul. E posibil să nu se dispute prima etapă şi vor fi acţiuni de protest înainte de debutul sezonului. Vor fi probabil greve japoneze în acest sens.” Oficialul clubului Pandurii a  avertizat şi asupra pericolului care pândeşte cluburile din Liga I: „Trebuie înţeles că e în pericol nu numai fotbalul, ci tot sportul românesc, pentru că acelaşi pericol pândeşte şi handbalul şi alte sporturi. ANAF vrea să stoarcă de vlagă fotbalul românesc care şi aşa găseşte cu greu resurse de finanţare. Dacă se va decide aşa, 99% dintre cluburi vor pune lacăte la stadioane şi sălile de sport, deoarece nu vor mai fi bani pentru a se plăti la stat fiind vorba de sume de ordinul a zeci de miliarde de lei. Probabil că cei de la ANAF au înţeles greşit că sportul este o prioritate naţională şi n-au înţeles că acum cluburile trebuie să fie ajutate şi nu desfiinţate. De câteva zile la mai multe cluburi de Liga I şi a doua au început controale coordonate de la Bucureşti, iar dacă zvonurile care există la nivelul întregii ţări se vor adeveri sportul va intra în moarte clinică”.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: