Se reiau lucrările la „Drumul lui Băsescu”? Proiect important şi pentru Gorj

Anul 2018 ar putea să aducă pentru prima dată în ultimul deceniu fonduri de la buget pentru continuarea lucrărilor la așa numitul „drum al lui Băsescu”, drum care unește Valea Jiului cu Izvoarele Cernei și, mai departe, cu Băile Herculane.

Proiectul a fost demarat pe vremea în care Traian Băsescu era ministru al transporturilor, acum 20 de ani, cu banii alocați de acesta fiind modernizați vreo 20 de kilometri din DN 66A, care pornește de la Aninoasa, continuă până la Uricani și ajunge inclusiv la Cheile Buții și Câmpușel. Aici lucrările au fost abandonate pentru că organizațiile de mediu au contestat proiectul în instanță.

După ani de procese, lucrările au fost întrerupte, pentru ca, la final, ecologiștii să piardă procesele respective. Autoritățile nu au mai alocat fonduri însă, iar drumul a rămas doar cu statutul de forestier, de la Câmpușel spre Izvoarele Cernei.

Reluarea finanțării s-ar putea face în 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, declarând după întâlnirea cu colegii săi de partid de la Băile Herculane că i-a cerut ministrului transporturilor să se ocupe atât de amenajarea gării din stațiune, cât și a drumului care ar putea să unească Valea Jiului cu zona de vest a țării. „I-am cerut dl. Felix Stroe să nu uite că avem un angajament pentru a realiza drumul de la Câmpul lui Neag la Băile Herculane, care este important și pentru Herculane și pentru Valea Jiului”, a spus Dragnea.

În prezent, autoritățile din Valea Jiului strâng semnături pentru a i le înainta premierului Mihai Tudose, în speranța că îl vor convinge să reia finanțarea drumului de anul viitor. Toți primarii din Vale sunt mobilizați să adune până la 30 noiembrie nu mai puțin de 30.000 de semnături.

Drumul e extrem de important și pentru zona Gorjului nu doar pentru faptul că sunt suficient de mulți gorjeni care merg acolo în timpul liber pentru relaxare și excursii. Autoritățile gorjene au și ele în vedere modernizarea drumului județean ce trece prin Cheile Sohodolului, primarul de la Uricani, Dănuț Buhăescu, menționând că a purtat în ultima vreme discuții inclusiv cu primarul de la Runcu, Adi Câmpeanu, pentru ca proiectul respectiv să se materializeze. Realizarea drumului ar presupune crearea unei noi rute care traversează Carpații și care le-ar permite turiștilor descoperirea unor noi trasee în zone extrem de pitorești și nevăzute până acum.

Galerie foto


Vizualizări: 3,803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: