Se va putea respira sub apă fără echipament voluminos

Omenirea cunoaşte deocamdată doar metoda de a respira sub apă cu un echipament voluminos. Designer-ul Jun Kamei  a arătat un interes deosebit pentru natură şi aşa a creat Amphibio, un accesoriu imprimat 3D care funcţionează ca branhiile peştilor şi poate asigura oamenilor o metodă alternativă de respirare sub apă.

Absolvent al Royal College of Art, în parteneriat cu RCA-IIS Tokyo Design Lab, designerul a avut ideea de a inventa un aparat uşor ce permite respirarea sub apă. „Mă gândeam la cum viitorul mediului urban se va schimba odată cu încălzirea globală şi am devenit foarte interesat de cifrele privind creşterea nivelului apei”, a declarat Kamei. Inspirat de branhiile insectelor din ape, Amphibio este un înveliş printat 3D, ce constă într-o vestă şi o mască făcute dintr-un material „superhidrofob” extrem de rezistent la apă. Dispozitivul extrage oxigenul din împrejurimi prin învelişul poros şi îl disipează în dioxid de carbon.

Amphibio este momentan doar un prototip în lucru, testat la scară mică, într-un acvariu. Următorul pas este dovedirea că se poate folosit de oameni, deşi Kamei crede că pentru asta va avea nevoie de branhii cu o suprafaţă de 32 metri pătraţi. Dificultatea este consumul mare de oxigen iar oamenii consumă prea mult. Deşi există oxigen dizolvat în apă, rata care trebuie să o tragă prin branhii posesorul  costumului  este imensă şi asta face dispozitivul să-şi mărească suprafaţa.

Separeu însă că  materialul poate fi îmbunătăţit pentru a permite ca schimbul de gaz să se petreacă mai repede.

Chiar dacă inspiraţia iniţială a lui Kamei a fost viitorul prezentat de  filme, unde marile oraşe sunt inundate, el are în vedere utilizarea lui Amphibio şi în scopuri de agrement.

Vizualizări: 1,112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: