Secretarele din şcoli rămân fără gradaţia de merit

Secretarele, contabilii sau informaticienii din şcoli rămân fără gradaţiile de merit de anul viitor. Măsura va afecta sute de persoane care fac parte din personalul didactic auxiliar, care nu vor mai avea dreptul să se înscrie pentru gradaţia de merit, care reprezintă 25% din salariul de bază. Deşi aceste intenţii erau cunoscute, secretarele nu  au ieşit niciodată în stradă pentru a-şi cere drepturile.

Munca de birou a secretarelor nu va mai fi premiată în bani. De anul viitor, cei care formează personalul didactic auxiliar nu vor mai avea dreptul să ceară gradaţia de merit, ce reprezintă 25% în plus la salariu. Gradaţia va rămâne un drept exclusiv al cadrelor didactice.  Liderii de sindicat din Gorj condamnă această măsură, dar spun în acelaşi timp că secretarele, contabilii, informaticienii sau bibliotecarii nu au ieşit niciodată în stradă pentru a-şi apăra drepturile. ”Sunt nişte drepturi materiale care ar fi motivat oamenii în perfecţionare şi performanţă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a făcut demersurile necesare încercând să atragă atenţia, dar lipsa de dialog a dus la această situaţie. Nu înţeleg de ce atunci când legea a fost în proiect şi colegii noştri au fost atenţionaţi despre ce se întâmplă au ales să nu participe la nicio formă de protest, dându-şi astfel acordul tacit”, spune Florinela Ponta, liderul Sindicatului din Învățământ, filiala Târgu Jiu.

Legea nu se aplică retroactiv

Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj,  spune că această lege nu se aplică retroactiv, adică cei care au câştigat gradaţia de merit anul trecut vor primi bani până la finele perioadei. ”Nicio lege nu se aplică retroactiv. La nivelul judeţului Gorj sunt peste 400 de posturi de laboranţi, secretare, contabili, bibliotecari”, menţionează Justin Paralescu. În acordarea gradaţiei de merit se lua în seamă activitatea din ultimii patru ani candidaţilor înscrişi, susţinută prin documente doveditoare. Din acest an perioada de acordare a gradaţiei s-a prelungit pe o perioadă de cinci ani.

GRADAŢII

În 2011 au fost acordate două gradaţii de merit pentru bibliotecare, două pentru contabili, una pentru laboranţi, trei pentru informaticieni, şi patru pentru secretare, ultima fiind primită de Paraschiva Mitescu, soţia inspectorului şcolar general adjunct, Gheorghe Mitescu.

EFECT

În total, la nivelul unităţilor de învăţământ din întreaga ţară, vor fi afectaţi aproximativ 17.000 de angajaţi, reprezentând personalul didactic auxiliar, respectiv bibliotecari, laboranţi, informaticieni, secretari sau contabili.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: