Secretari și șoferi, plătiţi mai bine decât profesorii

Profesorii gorjeni sunt revoltaţi pe noua lege a salarizării. Susţin că lefurile lor nu vor crește decât cu trei sau patru procente, în timp ce alţi angajaţi de la stat îi întrec la capitolul venituri. Secretarele ori șoferii din primării vor ajunge să primească mult mai mult decât un dascăl cu experienţă, este avertismentul profesorilor din Gorj.

Sindicatele din învăţământ atrag atenţia că profesorii și personalul auxiliar primesc cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Asta în ciuda majorărilor anunţate în acest an. „Avem profesori care sunt plătiţi cu mult mai puţini bani decât secretarele sau șoferii din primării care beneficiază de salarii stabilite discreţionar. Este de-a dreptul revoltător însă cum au reușit aleșii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră”, a spus Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

Cât câștigă un debutant

De la 1 ianuarie, un profesor debutant va primi o majorare de doar 55 de lei, susţin sindicaliștii. „În decembrie, acesta avea 1.440 de lei, acum cei 55 de lei reprezintă suma reală pe care o primește un cadru didactic după creșterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8% pentru că vor fi plătite contribuţiile către stat. Colegii noștri din administraţie au salariile mult mai mari decât ale noastre”, a mai subliniat Huică.

Un profesor cu peste 40 de ani de vechime va primi un plus de 117 lei la salariu din această lună. Acesta primea, până acum, un salariu net de 2.887 lei. Avem salarii foarte mici în învăţământ. „Degeaba se spune că sunt vacanţe multe și program scurt, un dascăl nu termină niciodată programul la ora 16. Muncește mai mult. Volumul de muncă este foarte mare. La noi, secretara școlii a ajuns să primească același salariu net ca femeile de serviciu. Nu e drept!”, a spus Aurel Popescu, directorul Școlii Gimnaziale Alexandru Ștefulescu din Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: