Secţia de Obstetrică-Ginecologie funcţionează cu aparatură ceauşistă

Secţia de Obstetrică- Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu funcţionează şi acum cu aparatură şi instrumentar medical cu o vechime de zeci de ani. Cadrele medicale spun că majoritatea aparaturii este achiziţionată pe vremea lui Ceauşescu. Şeful secţiei Dumitru Pătrăşcoiu susţine că pe lângă această problemă se confruntă şi cu lipsa unui medicament destul de important pentru femeile care urmează să nască.

Medicii şi cadrele medicale folosesc acelaşi instrumentar deja ruginit. Dumitru Pătrăşcoiu, şeful secţiei, raportează situaţia actuală la cea dinaintea revoluţiei. „Ne descurcăm destul de greu ţinându-se cont de faptul că majoritatea instrumentarului sanitar este din perioada anterioară revoluţiei. După revoluţie nu am mai achiziţionat decât trei ecografe pe care atunci, ce-i drept, nu le aveam iar unul dintre ele este chiar performant. În rest, funcţionăm ca în perioada pe care v-am menţionat-o, cu aceleaşi săli de operaţie, aceleaşi dotări în saloane şi acelaşi instrumentar care s-a uzat, a început să se deterioreze, să ruginească sau chiar să se rupă. Dar asta este situaţia şi nu avem ce să facem, încercăm să ne descurcăm cum putem dacă alte posibilităţi nu sunt”, susţine Dumitru Pătrăşcoiu.

Medicamentul, luat din Republica Moldova

Pe lângă această problemă, Dumitru Pătrăşcoiu se confruntă şi cu lipsa oxitocinului, medicament foarte important pentru femeile care urmează să nască. El se vede nevoit să-şi trimită pacientele tocmai în Republica Moldova pentru a-şi achiziţiona medicamentul respectiv. „Pe lângă problemele pe care vi le-am spus ne confruntăm şi cu o situaţie pe care noi o considerăm foarte gravă. Ne lipseşte oxitocinul, un medicament pe care noi medicii îl folosim la naşteri pentru declanşarea şi menţinerea travaliului şi totodată pentru stoparea hemoragiilor de după naştere. Ne găsim în situaţia de a trimite viitoarele mămici în Republica Moldova pentru a-şi achiziţiona medicamentul iar atunci când trebuie să nască vin cu pastilele în buzunar pentru că la noi nu se găsesc nici în spital şi nici în ţară”, declară Dumitru Pătrăşcoiu.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu cunoaşte foarte bine problemele cu care se confruntă secţia de obstetrică ginecologie însă pentru moment nu au soluţii pentru remedierea situaţiei, cauza fiind lipsa banilor. „Ştim situaţia dar până în prezent Ministerul Sănătăţii nu a mai demarat niciun program de achiziţii. Noi am făcut şi noi ce am putut dar vedeţi că ne descurcăm destul de greu cu banii. Ne străduim să menţinem spitalul pe linia de plutire şi să nu ne înregistrăm cu datorii şi e foarte greu pentru că nu sunt bani. Să vedem ce buget avem anul acesta şi ce putem face pentru a reînnoi instrumentarul din secţia de Obstetrică- Ginecologie”, susţine Constantin Pălivan, director adjunct în cadrul spitalului.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: