Cariera Roşiuţa îşi va închide porţile în doi ani

Deficienţele tehnologice apărute în urma diminuării spaţiului de haldare afectat carierei Roşiuţa din EMC Motru pun grav sub semnul întrebării funcţionarea acesteia şi locurile de muncă ale celor peste 1200 de angajaţi. Problemele sunt cunoscute şi au fost nu o dată subiectul a numeroase dezbateri şi negocieri, iar anul trecut deputatul de Gorj Severus Militaru le-a prezentat Parlamentului şi a cerut soluţii urgente ministrului economiei pentru normalizarea situaţiei.

La proiectarea carierei Roşiuţa, a fost luată în calcul cea mai bună opţiune pentru stocarea întreg volumului de steril, halda Valea Ştiucani. În urmă cu douăzeci de ani, vremea potrivnică şi terenul accidentat au provocat destabilizări ale haldei, care au fost atunci remediate. Alunecările au reapărut după anul 2000, de data aceasta datorită încăpăţânării unui grup de oameni care deţin terenuri în avansul frontului de lucru şi refuză constant negocierile pentru despăgubiri, în ideea că se vor putea îmbogăţi peste noapte din cei câţiva stânjeni de pământ necesari ca aerul pentru existenţa carierei. Neputând ocupa terenurile cu pricina, SNL Oltenia şi exploatarea de la Roşiuţa nu au reuşit execuţia lucrărilor pentru finalizarea haldei – ziduri de sprijin, canale de evacuare, drenuri. Pentru a preîntâmpina alte alunecări, în 2003 activitatea la halda Ştiucani a fost sistată, deşi ea se află în perimetrul de licenţă şi poate găzdui încă de două ori pe atâţia mc cât au fost depuşi până acum. De atunci sterilul a fost depozitat în alte locaţii, care au ajuns şi ele la saturaţie.

Cuiul lui Pepelea… din faţa excavatoarelor

„Cea mai mare problemă pentru reluarea activităţii la Ştiucani şi asigurarea continuităţii producţiei carierei Roşiuţa o pune nestrămutarea caselor din zona de extindere a haldei”, a explicat directorul carierei, inginerul Gheorghescu Florentin. Neînţelegerile intervenite între cei 25 de proprietari de gospodării care ar urma să fie dezafectate şi conducerea EMC Motru au la bază sumele pe care aceştia ar trebui să le primească ca despăgubiri. În Valea Ştiucani sunt câteva familii ale căror pretenţii nu numai că depăşesc cu mult valoarea reală, dar nu sunt nici constante. Tratativele au fost sistate de mai multe ori, atât datorită lipsei documentelor care să le ateste proprietatea, dar mai ales atitudinii refractare a proprietarilor în relaţiile cu negociatorii, ba amânând discuţiile, ba interzicând accesul pe proprietăţi pentru constatări sau evaluări. Şase familii Elinescu reprezintă un fel de cui al lui Pepelea în acest caz şi, pentru a se putea halda ocolind proprietăţile acestora, EMC Roşiuţa a făcut nenumărate artificii în ultimii ani, toate însemnând mulţi bani în plus. Restul proprietarilor şi-au dat acordul pentru exproprierea terenurilor pe care le deţin, în interesul exploatării. 
Pentru salvarea carierei Roşiuţa, specialiştii au abordat între timp încă două variante posibile pentru spaţiile de haldare, Valea Cireşului şi Valea Rogoazelor. Capacitatea acestora este însă redusă, iar efortul financiar foarte mare, nemaipunând la socoteală investiţiile de aproape 30 milioane euro făcute pentru Ştiucani – peste 90% din valoarea totală - sume care ar însemna “bani pe apa sâmbetei”, în condiţiile financiare deja precare ale SNL Oltenia.

Verdictul îl dă instanţa

“Şi exploatarea, dar şi angajaţii săi vor avea de pierdut dacă în acest an nu va fi reluată activitatea la Ştiucani”, a evaluat situaţia şeful de carieră, inginerul Gheorghescu Florentin, explicând că numai în 2011 pagubele ar putea atinge peste 80 milioane lei. Cele două excavatoare modernizate, care lucrează pe treptele superioare la Roşiuţa, vor fi obligate să staţioneze, neavând unde depune sterilul, blocând şi activitatea celor din treptele inferioare. Începând cu anul 2011, pierderile produse vor depăşi 170 milioane lei, iar consecinţa acestora va fi închiderea activităţii carierei Roşiuţa şi concedierea angajaţilor. Nu doar a celor ce lucrează astăzi, ci şi a celor care urmează a fi preluaţi la închiderea minei Ploştina, conform Programului de Dezvoltare, Eficientizare şi Acompaniament Social al SNL Oltenia.

Soluţia repunerii în funcţiune a haldei Ştiucani se află de ceva vreme la mâna instanţei, care ar fi trebuit să stabilească deja despăgubirile pentru terenurile ce urmează să fie expropriate. La prima vedere, lucrurile nu par complicate, dat fiind faptul că perimetrul carierei Roşiuţa a fost declarat obiectiv de utilitate publică, iar SNLO deţine licenţă de exploatare. Procedurile sunt însă greoaie şi se întind pe perioade mari de timp deoarece nemulţumiţilor proprietari le lipsesc actele care le atestă proprietatea, succesiunile nu sunt îndeplinite sau aceştia îşi modifică solicitările de la o înfăţişare la alta.

Cer bani ca la Metrorex

Şeful carierei, care bate drumul frecvent în “zona de conflict”, a aflat şi care este cauza sumelor fabuloase cerute de proprietarii respectivi: “Oamenii au auzit la tv cam cât acordă Metrorexul pentru bucăţile expropriate sau cum s-au făcut negocierile în cazul proiectelor de autostrăzi…uitând, din păcate, că Valea Ştiucani e departe şi la propriu şi la figurat de buricul capitalei…”

“Cariera Roşiuţa este prevăzută să funcţioneze până în anul 2020, în condiţiile unei producţii anuale de trei milioane de tone lignit, iar de existenţa sa se leagă dezvoltarea  oraşului Motru, a comunităţilor din jurul lui şi locurile de muncă a peste 1200 de oameni, majoritatea unici întreţinători de familii. Argumentele acestea ar trebui să fie suficiente oricărui om pentru a-şi deschide mintea, ochii şi sufletul şi a proceda la evaluarea corectă a toate… casă, rod, teren, consecinţe şi, mai ales, dacă merită”, este îndemnul parlamentarului gorjean, Severus Militaru, pentru care Roşiuţa a însemnat o perioadă îndelungată locul de muncă. 

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: