Şefa de la Concesionări găteşte după reţete ardeleneşti

Florenţa Ţârcă este şefa Serviciului Concesionări din cadrul Primăriei Târgu Jiu de aproape 14 ani. În afara orelor petrecute la serviciu, cea mai mare parte a timpului liber şi-o petrece în bucătărie. Gătitul reprezintă pentru aceasta un hobby. Zilnic prepară pâine de casă şi cel puţin câte două sortimente pentru fiecare fel de mâncare. Majoritatea reţetelor culinare le-a preluat din Ardeal, zonă a ţării pe care o vizitează în mod frecvent.

De sărbători, Florenţa Ţârcă va prepara prăjituri de casă precum: tiramisu, tort de nucă, saleuri, cozonac etc.

Florenţa Ţârcă a ocupat prin concurs, în urmă cu 14 ani, postul de şef al Serviciului Concesionări din cadrul Primăriei Târgu Jiu. După orele de program aceasta devine o bucătăreasă desăvârşită. Zilnic face pâine de casă şi găteşte cel puţin câte două sortimente pentru fiecare fel de mâncare. “Dacă aş avea timp toată ziua aş sta numai în bucătărie. Soţul meu vrea mâncare proaspătă şi diversificată aproape tot timpul. Zilnic fac pâine de casă fiindcă cea din comerţ este cu afânători. Gătesc foarte des papricaş, gulaş, tochituri, supe de pui cu tăiţei şi găluşte, acrite cu zeamă de varză sau borş. Cele mai multe reţete sunt inventate de mine sau preluate din Ardeal”, a declarat Florenţa Ţârcă. Şefa Serviciului de Concesionări spune că femeile din Ardeal sunt mult mai gospodine decât gorjencele. “Ardelenii în general sunt oameni mai gospodari, iar femeile sunt gospodine foarte pricepute. Prepară bucate mult mai diversificate decât gorjencele. La noi, la fiecare eveniment predomină sarmalele şi piftiile. La ei, există foarte multe feluri de mâncare”, a mai precizat Florenţa Ţârcă. Tocmai de aceea multe weekenduri sau concedii şi le petrece în Ardeal. “Avem prieteni şi rude în zona Ardealului iar de câte ori avem puţin timp liber plecăm la Orăştie, Mediaş sau Cluj”, a declarat şefa Serviciului Concesionări.

Mănâncă sănătos şi evită legumele din comerţ

Florenţa Ţârcă nu cumpără fructe şi legume din piaţă decât în sezon. În restul anului foloseşte zarzavaturi, compoturi şi dulceţuri făcute în mod tradiţional. Şefa Serviciului Concesionări spune că acestea sunt mult mai sănătoase şi mai gustoase. “Salate nu fac decât în sezon, iar în restul anului consumăm murături şi zarzavaturi făcute mine. Legumele le cultivăm la ţară şi nu folosim îngrăşăminte decât naturale. Dulceaţă fac din fructe din grădina noastră. Avem smochini şi am făcut mai multă dulceaţă de smochine. Cel mai mult am muncit săptămâna trecută pentru a face o pastă de măceşe”.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: