Şefa DNA, urmărită de foşti agenţi Mossad

DIICOT a ţinut ascuns timp de trei zile subiectul privind spionarea şi hărţuirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de o firmă israeliană de detectivi. Asta deşi doi detectivi ai Black Cube, foşti agenţi Mossad, au fost arestaţi încă din 3 aprilie. Agenţia de detectivi a avut o reacţie pentru presa din Israel, unde a menţionat că agenţii aflaseră lucruri importante despre fapte de corupţie şi că de aceea ar fi fost arestaţi. Kovesi a avut şi ea o reacţie, potrivit căreia a fost o încercare nereuşită de intimidare.

DIICOT a dat un comunicat de presă privind arestarea celor doi israelieni abia pe 6 aprilie, după ce informaţia a apărut în presă.  Wiener Ron şi Geclowicz David sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
Potrivit DIICOT, în luna martie 2016, cei doi au coordonat efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora. Presa scrie pe surse că tatăl lui Kovesi, fostul procuror Lascu, este una dintre cele trei persoane hărţuite.
Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 3 aprilie. În referatul de arestare apare o frază potrivit căreia detectivii voiau să o compromite pe Kovesi pentru fapte de corupţie.
Reacţia israelienilor
Firma de detectivi din Israel, Black Cube, a reacţionat, spunând că "Recent, compania a desfasurat un proiect in Romania pentru a colecta probe grave de coruptie privind Guvernul roman si agentiile sale”. “In timp ce derulau acest proiect, doi dintre angajatii companiei au fost arestati dupa ce au facut descoperiri semnificative”, menţionează Black Cube. „Nu mai este nevoie sa precizam ca toti angajatii Black Cube respecta legea locala, iar acuzatiile impotriva lor sunt nefondate si neadevarate. Avem increderea totala ca adevarul va fi dezvaluit, iar acestia vor fi eliberati in conditii de siguranta, astfel incat sa se intoarca acasa in zilele urmatoare”, arată firma de detectivi unde lucrează mulţi foşti agenţi Mossad, unul dintre cele mai puternice servicii de informaţii din lume.
CONFIRMARE
Preşedintele Klaus Iohannis a miercuri semnat decretul pentru reconfirmarea Codruţei Kovesi la DNA, pentru un nou mandat de trei ani. Anunţul făcut de Iohannis la TVR a venit în ziua în care s-a aflat că şefa DNA a fost urmărită de o firmă de detectivi din Israel, în vederea compromiterii ei.

Vizualizări: 509

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: