Şefi ai UM Sadu, judecaţi pentru ucidere din culpă

Vin vremuri grele pentru fostul director general al Uzinei Mecanice Sadu, Gheorghe Lori Boian, care, împreună cu doi subalterni de-ai săi, a fost trimis în judecată pentru fapte care l-ar putea priva de libertate chiar şi până la zece ani. Necazurile de acum au legătură cu explozia din februarie anul trecut, când două angajate ale uzinei au murit, iar un bărbat a suferit arsuri grave, în urma acelui incident fiind oprită temporar activitatea unităţii.

Gheorghe Lori Boian este din vară director general al Romarm, fiind, practic, şeful pe ţară al uzinelor mecanice din România. Funcţia respectivă nu l-a scutit însă de responsabilitatea pe care o are în faţa legii, el fiind acum trimis în judecată de procurorii gorjeni, alături de alţi doi subordonaţi, fiind considerat principalul vinovat pentru moartea a două persoane în urma exploziei de la UM Sadu din februarie 2011. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a comunicat ieri oficial că Boian, ca fost director general al UM Sadu la momentul producerii exploziei, a fost trimis în judecată împreună cu directorul tehnic Gabriel Lucian Bogdan şi cu Dumitru Toloargă, şef secţie în aceeaşi unitate.

Boian, Bogdan şi Toloargă sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, dar şi de neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională.

Explozia de pe 11.II.11 ora 11.00

Procurorii au finalizat acum cercetările în dosarul deschis în urma exploziei produse pe 11 februarie 2011, în jurul orei 11.00, la Uzina Mecanică Sadu, condusă la acea vreme de Gheorghe Lori Boian. În urma exploziei respective şi-au pierdut viaţa două angajate de aici, în vârstă de 38 şi 41 de ani, un bărbat suferind şi el arsuri grave, fiind internat la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

„Din materialul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că Boian Gheorghe-Lori, în calitate de director general la S.C. U.M. SADU S.A., a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie, aspect care are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Celelalte două persoane au fost trimise în judecată întrucât nu au respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă. Conform anchetatorilor, UM Sadu a declarat că valoarea estimativă a pagubelor produse în urma acestei explozii este de 181.171,39 lei. Dosarul celor trei va fi judecat la Judecătoria Târgu Jiu, primul termen fiind stabilit pentru începutul lunii viitoare.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: