Şefii minerilor morţi la Petrila, condamnaţi la puşcărie

Magistratul Liviu Boian a rupt pisica în două şi a luat o decizie fermă în cazul celor trei directori din Valea Jiului consideraţi vinovaţi pentru moartea sau rănirea a 25 de mineri în urmă cu doi ani. Cei trei au primit până la 7,6 ani de închisoare, cu executare, pedeapsa fiind prima din România care sancţionează reprezentanţi ai unei societăţi de stat cu atribuţii şi în asigurarea unor condiţii de muncă sigure.

Pedepsele aplicate în acest dosar sunt de 6,5 ani şi 7,5 ani. Condamnarea cea mai grea a fost dată pentru fostul director Aurelian Necula, care a pledat în permanenţă ca nevinovat, deşi mineri supravieţuitori au declarat sub jurământ despre el că îi obliga să lucreze în condiţii extrem de periculoase doar de dragul unei producţii cât mai mari de cărbune. Directorul despre care ortacii au spus şi că impusese o lege a tăcerii în privinţa neregulilor din subteran nu este singurul care ar urma să ajungă după gratii, la finalul procesului. Colegii săi de proces, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, au de executat pedepse contopite care însumează şase ani şi jumătate de închisoare. Aceştia au căi de atac în acest dosar, avocaţii lor anunţând că vor face recurs, sentinţa nefiind definitivă.

Sentinţa decisă la Judecătoria Târgu Jiu îi obligă pe cei trei ca, în solidar cu EM Petrila şi Compania Naţională a Huilei, să plătească şi daune către unităţile sanitare din Valea Jiului şi Bucureşti unde au fost trataţi minerii răniţi în cele două explozii, sumele care ar trebui achitate fiind de aproape o jumătate de milion de lei. Rudele celor morţi, dar şi supravieţuitorii ar urma să primească din partea foştilor lor şefi şi de la unitatea la care au lucrat daune morale de câte 100.000 de lei. Magistratul de caz nu i-a uitat nici pe copiii ortacilor morţi în urmă cu doi ani, pentru care inculpaţii ar trebui să achite o sumă globală de până în  4800 de lei şi o rentă lunară de 200 de lei. Supravieţuitorii îşi leagă şi ei speranţa de primirea unor despăgubiri în cuantum de până în 4.000 de lei, pentru patru dintre ortaci fiind stabilite şi despăgubiri de 3500 de lei drept contravaloare a unor concedii medicale sau drepturi pe care şefii lor nu le-au acordat nici până în prezent.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: