„Mi-au omorât copilul în Italia pentru organe”

Nelinişte pentru părinţii unui tânăr din Gorj, mort luna trecută în Italia. Oamenii au fost informaţi despre decesul fiului lor într-un mod care i-a pus serios pe gânduri. Italienii le-au comunicat că data decesului este 12 octombrie, în condiţiile în care pe 16 octombrie aceştia au discutat cu băiatul lor la telefon, iar acesta le promitea că îi mai sună în următoarele zile. Pe 19 a fost însă înmormântat, iar rudele au fost înştiinţate de un coleg de muncă, speriat şi el de cele întâmplate, întrucât le-a cerut să nu îi divulge identitatea.

„Plămânii, inima, organele, i le-au luat domnule că era român şi au dat cu el în pământ, dacă nu l-or fi aruncat prin vreo apă”, aşa se căinează de zile bune Alexandru Pârvănescu, tatăl vitreg al gorjeanului mort la italieni. Împreună cu soţia sa încearcă să afle ce s-a întâmplat la mii de kilometri distanţă cu fiul său, plecat în străinătate pentru a câştiga un ban cinstit. Bătrânul l-a crescut pe Gigi Băituc de la vârsta de 3 ani, iar ultima dată a vorbit cu el la telefon pe 16 octombrie, când rămăsese vorbă că se mai aud la telefon. În curtea din satul Şasa, comuna Dăneşti, telefonul nu a mai sunat însă de atunci decât din partea unui coleg de-al lui Gigi, astfel fiind aflată moartea produsă în Italia, după cum ne-a spus mama acestuia. „M-a sunat colegul acesta al lui de la Severin şi mi-a zis că Gigi e mort şi că e şi îngropat. M-a rugat să nu spun la nimeni că mi-a zis că îi e teamă şi de asta noi credem că e ceva necurat la mijloc. L-am întrebat cum a murit şi a spus că a fost bolnav, ceea ce nu poate fi adevărat”, spune femeia.

Bătrânul Pârvănescu este însă cel mai afectat, cu lacrimi în ochi el spunând că s-a împrumutat zilele acestea de bani pentru a ajunge la Bucureşti, în speranţa că va afla ceva despre moartea băiatului său. „Numai eu ştiu cu ce ruşine m-am împrumutat ca să am bani să ajung pe la Bucureşti să merg şi să întreb la ministerul de externe. Au zis că mă contactează ei. Am sunat acum de trei ori la telefon şi m-au ţinut şi câte un sfert de oră pe aşteptare şi tot nu am aflat nimic. Eu atât vreau să aflu, cum de a murit băiatul acesta că el era sănătos! Nici când a fost mic nu a fost bolnav. Şi, apoi, de ce nu ne-au anunţat şi pe noi de moartea lui şi de ce nu ne spun cum şi în ce condiţii au murit. Tare mi-e teamă că i-au luat organele repede, că era tânăr, era singur şi mai era şi român. Le-au donat, pe el l-au băgat în pământ şi cu asta au terminat povestea”, afirmă bătrânul.

Lămuriri la Ambasada de la Roma

Părinţii lui Gigi au primit prin Serviciul de Paşapoarte Gorj nişte hârtii de la italieni, dar documentele mai mult le întăresc suspiciunile. O hârtie de la cimitirul din Brindisi, din sudul Italiei, îi anunţă pe părinţi despre data înhumării, locul şi aleea pe care îşi doarme somnul de veci fiul lor, dar documentul nu are nici număr de înregistrate, nici ştampilă sau semnătura cuiva, putând fi conceput pe orice calculator, lucru pe care îl comentează acum tot satul. „Întrebarea de bază este cum de a murit pe 12, aşa cum spun italienii, iar părinţii au vorbit aici cu el la telefon pe 16. L-au mai şi înmormântat pe 19, repede, fără să-i anunţe. Tatăl lui mi-a arătat lista cu convorbiri la telefon şi arată clar şi cât a durat discuţia de pe 16, deci e clar că era în viaţă atunci, nu era mort de pe 12. Este ceva necurat la mijloc, asta e clar”, spune unul dintre vecini.

Tot ce le-a mai rămas părinţilor să facă acum este să apeleze la presă şi să ceară ajutor prin intermediul jurnaliştilor, posibilităţile lor de a merge în Italia pentru a afla adevărul fiind inexistente. Reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte Gorj susţin că instituţia a intermediat schimbul de documente dintre rudele lui Gigi şi autorităţile italiene, informaţii directe despre împrejurările în care s-a produs decesul şi motivele înhumării înainte de a fi anunţată familia putând fi obţinute doar de la Ministerul de Externe sau de la Ambasada României la Roma.

Galerie foto


Vizualizări: 302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: