Șeful ANRE anunță măsuri pentru scăderea prețului la energie

Preţurile la electricitate ar putea scădea după licitaţiile ce vor demara vineri, 11 august, pentru că furnizorii de ultimă instanţă vor putea achiziţiona energia pe termen lung, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Licitaţiile vor fi în sens descrescător, astfel că ne aşteptăm ca preţurile să scadă, şi furnizorii să aibă un comportament normal. Furnizorilor de ultimă instanţă le vor fi recunoscute costuri care se vor calcula ca medie ponderată a preţurilor obţinute pe toate pieţele la care participă. Piaţa pentru Ziua Următoare nu va mai fi o tentaţie pentru furnizorii care se aşteaptă la recunoaşterea preţurilor de pe această platformă”, a spus Niculae Havrileţ, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, a menţionat că „din 10 august, costul recunoscut al furnizorilor de ultimă instanţă doar pe baza mediei ponderate de pe toate pieţele, pe care noi îl estimăm la 207,14 lei/MWh”.

Pe de altă parte însă, preşedintele ANRE a precizat că nu este exclusă o repetare a situaţiei anterioare în care cererea nu era susţinută de ofertă, adică „s-ar putea să suspendăm din nou licitaţiile”. Întârzierea licitaţiilor pentru furnizorii de energie este considerată de către Ministerul Energiei ca principală cauză a scumpirilor consemnate în luna iulie pe bursa de electricitate OPCOM.

Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – a consemnat, săptămâna trecută, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie. (A.A.)

Vizualizări: 984

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: