Senatorii Ruşeţ şi Greblă propun o nouă lege a minelor

Senatorii Ion Ruşeţ şi Toni Greblă au elaborat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii minelor. Noul proiect de lege are rolul de a crea un cadru mai adecvat investiţiilor din domeniul minier şi de a evita blocajele prin eliminarea birocraţiei şi accelerarea procedurilor de eliberare a autorizaţiilor necesare pentru obţinerea licenţelor de exploatare. Una dintre cele mai importante propuneri se referă la plata taxelor către bugetul local, prin care se stipulează ca autorităţile locale să beneficieze în mod direct de o parte din sumele achitate de către titularul licenţei miniere în vederea asigurării finanţării obligaţiilor legale ale acestora şi fondurile necesare dezvoltării durabile a respectivelor comunităţi. 

 O altă măsură, la fel de importantă, ar obliga titularul licenţei să asigure reconstituirea pe noi amplasamente a unor obiective care să le înlocuiască pe cele expropriate sau afectate de lucrările miniere precum şi refacerea infrastructurii necesare desfăşurării traiului în comunitatea nou înfiinţată. Acestea ar urma să fie transferate, cu titlu gratuit, autorităţilor administraţiei publice locale. 
  O altă iniţiativă legislativă propusă de senatorul Ion Ruşeţ, împreună cu Grupul Parlamentar al PD-L din Senat este Codul Deontologic al Judecătorilor şi Procurorilor prin care se stabilesc standardele de conduită, care constituie un criteriu de evaluare a eficienţei calităţii activităţii şi integrităţii acestora, de către organele competente.
 


Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: