Sentinţa în dosarul „Surupăceanu&Cristea”, pe 1 octombrie

Foştii şefi din fostul Complex Energetic Turceni şi fostul parlamentar social-democrat Mugurel Surupăceanu ar putea să înceapă luna viitoare prost dacă instanţa de judecată îi va găsi vinovaţi în dosarul de corupţie rămas în pronunţare pe rolul Tribunalului Gorj. Magistratul Gheorghe Constantinescu, cel care va da o sentinţă în acest dosar, a amânat până pe 1 octombrie pronunţarea unui verdict, deşi acesta era aşteptat pentru ieri. Dosarul este unul destul de complex, cu cinci inculpaţi şi cu avocaţi extrem de bine pregătiţi, magistratul trebuind să fie foarte atent la verdictul pe care îl dă şi la argumentele care îl conduc spre decizia pe care o va lua. Aşa se face că pronunţarea unei sentinţe după încheierea dezbaterilor pe fond din acest dosar a fost amânată pentru prima zi a lunii viitoare.

Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj vizează modul în care fostul CE Turceni a cumpărat un utilaj de tip tractor forestier la un preţ de patru ori mai mare decât cel de achiziţie din import, procurorii DNA susţinând că procedurile de achiziţie nu au fost nici ele conforme cu cadrul legal. Fostul director general Dumitru Cristea este acuzat de anchetatori că a aranjat lucrurile împreună cu doi dintre subordonaţii săi, Silvică Boiangiu şi Ioan Viorel Vasile, foşti directori de Investiţii şi la Comercial, astfel încât CE Turceni să cumpere şi să plătească peste 830.000 de lei pentru utilajul respectiv.

„Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, inculpatul Surupăceanu Mugurel a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie (caracteristicile tehnice ale utilajului, denumirea societăţilor prin intermediul cărora poate furniza utilajul). Totodată, a coordonat acţiunile inculpatului Buşan Sorin care a reprezentat SC Voron Trans SRL în relaţia cu SC Complexul Energetic Turceni SA. Achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii Cristea Dumitru, Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel cu contribuţia inculpaţilor Surupăceanu Mugurel şi Buşan Sorin, fapt pentru care întreaga sumă de 836.570 lei achitată nelegal de SC Complexul Energetic Turceni SA către SC Voron Trans SRL reprezintă prejudiciu produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat”, susţin procurorii DNA, de-a lungul timpului fostul parlamentar PSD susţinând că dosarul ar fi o consecinţă a implicării sale în politică şi a criticilor pe care le-a adus constant preşedintelui Traian Băsescu.

Avocaţii inculpaţilor au negat permanent acuzaţiile formulate împotriva acestora, cerând chiar schimbarea încadrării juridice a faptelor, lucru cu care magistratul de caz nu a fost de acord. Dosarul se judecă la Tribunalul Gorj după ce timp de aproape 4 ani a fost pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în perioada în care Surupăceanu a fost parlamentar. În urmă cu un an acesta a demisionat din Camera Deputaţilor şi, ca urmare, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Gorj.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: