Sesizări la primării, printr-o aplicație făcută de elevi

Cetățenii din județul Gorj pot trimite mai ușor sesizări către primării cu ajutorul unei aplicații. O echipă de 6 tineri din România a pus bazele unui sistem prin care cetățenii pot semnala problemele în mediul online fără a se mai deplasa la ghișee. Aplicația poate fi descărcată foarte ușor de pe platformele de descărcare aplicații.

Pentru a evita aglomerația de la ghișee, gorjenii și nu numai pot semnala problemele pe care le observă printr-o aplicație. RReports este o aplicație menită să faciliteze comunicarea dintre cetățeni și instituții publice. Astfel, oricine poate să trimită sesizări către administrațiile locale într-un mod simplu și rapid, direct de pe telefonul mobil.

Daniel Bîrsan este elev în Târgu Jiu, clasa XI-a, la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, și face parte din echipa Eaglescode. Tânărul este unul dintre cei 6 români care au pus bazele acestui proiect.

”Ideea cu aplicația a pornit din luna mai, anul acesta, iar în total suntem 6 tineri. Ideea a pornit de la faptul că ne plimbam prin orașe, vedeam probleme și nu avem unde să le sesizăm. Astfel, ne-am gândit să rezolvăm această problemă printr-o platformă specială. Cu ajutorul aplicației, se pot face sesizări către administrația locală, doar plimbându-te pe stradă și făcând o poză cu telefonul, selectând locația, iar primăria primește pe o platformă sesizarea”, a spus Daniel Bîrsan, elevul care a participat la realizarea aplicației.   

Daniel spune că aplicația a luat naștere în pandemie, atunci când aveau mai mult timp liber: ”Cred că pandemia ne-a învățat foarte bine cum să cooperăm în mediul online. Nu este nicio problemă să comunicăm între noi”, a mai declarat elevul.  

 Designul este intuitiv și modern, iar semnalarea problemelor este mai încurajatoare ca niciodată, urmând ca, după trimitere, rapoartele cu probleme să fie văzute pe platforma instituțiilor, iar acestea pot să trimită un răspuns către utilizatorul care le-a semnalat. Tânărul a prezentat aplicația și primarilor. Ideea a fost îmbrățișată de către primari.

”Este o idee extraordinară. În primul rând, ideea vine de la tineri care au putut să găsească o astfel de soluție cu care se confruntă administrația. De 4 ani am avut foarte multe întâlniri pe astfel de soluții, însă mi se pare foarte ingenioasă și o soluție care vine in întâmpinarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, dar și în sprijinul autorităților publice locale”, a spus primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Daniel este lăudat de cadrele didactice de la liceul de unde învață. ”Este un elev foarte bun, nu numai la franceză, ci la toate materiile. Este unul dintre elevii cu care ne mândrim”, a spus Minodora Paliu, director CNET Târgu Jiu.  

Alături de Daniel au mai lucrat tineri din Galați, Baia Mare, Cluj, Satu Mare și un student din Germania.

Vizualizări: 2,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: