Sfaturi utile pentru o călătorie sigură în condiţii de iarnă

În ultima perioadă, pe fondul apariţiei fenomenelor specifice anotimpului rece au apărut evenimente rutiere nedorite. Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Având în vedere riscul crescut de apariţie a poleiului şi gheţii pe drumurile publice, poliţiştii rutieri recomandă tuturor participanţilor la trafic şi în special operatorilor de transport:

- evitarea, pe cât posibil, a tranzitării zonelor afectate de fenomene meteorologice intense în perioada manifestării lor;

- pregătirea corespunzătoare a vehiculelor pentru circulaţia pe timp de iarnă, inclusiv dotarea cu anvelope de iarnă pentru parcurgerea sectoarelor de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei;

- respectarea semnalizării rutiere, precum şi a dispoziţiilor date de poliţiştii rutieri;

- adaptarea vitezei de circulaţie a vehiculului la condiţiile meteo-rutiere;

- păstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculele care circulă în faţă;

- verificarea funcţionării corespunzătoare a sistemelor care concură la siguranţa rutieră în sezonul rece, precum şi curăţarea vehiculelor de zăpadă şi gheaţă.

- când vă deplasaţi în coloană, evitaţi să depăşiţi. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viaţa în pericol. Totuşi, când depăşirea este absolut necesară, asiguraţi-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre şi semnalizaţi din timp intenţia dumneavoastră

- în zilele cu ploi, lapoviţă, ninsoare şi temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni.

Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi se asigură mai puţin la traversare!

Totodată, pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

De asemenea, pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: