Şi-a amenințat cu moartea familia! Un tată cu ordin de restricţie, lăsat în libertate

Un gorjean din Aninoasa a ajuns luni seara în spatele gratiilor după ce a ignorat un ordin de restricție al Judecătoriei Târgu Cărbunești, prin care nu i se permitea să se mai apropie de fosta sa soție și de cei doi copii pe care îi avea cu aceasta. Individul i-a luat însă la bătaie luni după-amiază pe cei doi băieți minori, iar fostei soții i-a transmis că o omoară dacă îi iese în cale. Magistraţii au decis marţi să-l ancheteze pe tatăl agresiv în stare de libertate, sub control judiciar pentru 30 de zile.

Incidentul de la Țicleni a pornit de la vizita pe care tatăl „grijuliu” le-a făcut celor doi băieți ai săi pe terenul de sport, acolo unde aceștia jucau fotbal cu alți copii de vârsta lor. „Luat în freză” și cu chef de scandal, individul a nesocotit ordinul instanței prin care i se interzicea să se apropie atât de minori, cât și de mama acestora.

„Zicea că dă foc; că mă calcă cu maşina”

Norocul băieților a fost că unul dintre ei, cel mai mic, a apucat să își sune mama și să îi spună ce se întâmplă.  Femeia tocmai revenise acasă după o lună de muncă în străinătate, iar telefonul băiatului a picat ca un trăsnet. „Eu în perioada asta am fost plecată, ca să evit orice scandal cu el, că aveam scandaluri și la serviciu. Zicea că dă foc la brutăria la care lucram și le era frică și la patroni. Am fost cu fratele meu la Târgu Jiu că a fost operat, am venit acasă pe la 4 după-masă, i-am sunat pe băieți, mi-au spus că sunt pe bază și joacă fotbal. Apoi m-a sunat cel mic și m-a sunat speriat să vin repede că a venit tati și l-a prins pe cel mare și l-a bătut. M-am speriat, că mi-a spus că trăgea de el. Aveam numărul de la Poliție, am sunat, am sunat și pe fratele care a venit și el după ce i-am spus ce s-a întâmplat. Fostul soț oricum m-a amenințat de mai multe ori cu moartea. Le-a spus chiar și la copii să îmi transmită că mă calcă cu mașina pe unde mă prinde. Cum să spui așa ceva la niște copii?!”, spune mama.

„Copiii sunt speriaţi”

Polițiștii din Țicleni au intervenit cât de repede au putut și, spre deosebire de alte cazuri de acest gen, i-au pus cătușele individului agresiv. Șeful Poliției Țicleni, Vasile Roibu, spune că cercetările au arătat clar că bărbatul a încălcat ordinul de restricție emis împotriva sa în luna mai de Judecătoria Târgu Cărbunești. „În urma cercetărilor s-a stabilit că acesta se afla sub efectul unui ordin de restricție emis în luna mai 2017, fapt pentru care s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburare a liniștii și ordinii publice, violență în familie și nerespectarea hotărârilor judecătorești”, afirmă comandantul de la Țicleni.

Mama celor doi băieți spune că de luni seara copii săi sunt speriați și doar intervenția polițiștilor i-a mai liniștit pe aceștia. „Sunt amândoi foarte afectați. M-au întrebat dacă o să stea închis și le-am spus că da. M-au întrebat dacă mai iese vreodată de acolo și nu am știut ce să le spun. Sunt foarte speriați, mai ales după tot ce s-a întâmplat”, declară mama.

Tatăl - liber, mama ajutată de primărie

Un răspuns la întrebarea respectivă a venit marți după-amiază din partea procurorilor de la Târgu Cărbunești, care au decis să îl plaseze pe tatăl agresiv sub control judiciar. Periodic bărbatul trebuie să meargă la Poliție, să semneze de prezență și să promită că stă departe de fosta sa familie. În caz contrar de abia atunci riscă să fie dus la instanță cu propunere de arestare preventivă.

În timp ce el și-a „ajutat” fosta soție cu amenințări și bătăi, femeia a primit un sprijin concret în această perioadă grea din partea autorităților locale. Primarul Constantin Radu s-a ocupat ca femeia să primească o garsonieră într-un bloc al primăriei din oraș, locuința fiind utilată cu toate cele necesare. „Este o femeie harnică, muncitoare, care a mers la lucru inclusiv în străinătate pentru a câștiga bani cu care să își crească băieții. Ei sunt la un club de fotbal și astfel știm că nu pierd timpul pentru că au note bune și la școală și în activitățile extrașcolare. O ajutăm pe doamna cu tot ce depinde de noi pentru a-și putea reface viața și pentru ca niciunul dintre copii să nu ajungă în vreun centru de plasament din cauza disputelor cu tatăl agresiv”, declară edilul.

Alte zeci de cazuri similare

Situații precum cea de acum de la Țicleni sunt tot mai frecvente în Gorj, luna trecută o femeie din Arcani plângându-se că fostul soț încalcă restricțiile stabilite de instanță și o amenință pe ea și pe copiii minori. IPJ Gorj a comunicat prin purtătorul de cuvânt că la nivel de județ sunt nu mai puțin de 26 de cazuri. Polițiștii le încurajează pe femeile care nu se simt în siguranță să le ceară sprijinul ori de câte ori consideră că ordinele emise de judecători nu sunt respectate de soții violenți. „Facem apel la toate persoanele care fac obiectul unui astfel de ordin de restricție să anunțe de îndată organele de poliție în cazul în care măsurile din ordin nu sunt respectate”, a menționat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Vizualizări: 1,398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: