Şi-a îngropat copilul ucis şi a plecat la horă-n sat

Eleva din Roşia de Amaradia a născut la termen un făt aparent normal, fără asistenţă medicală, după care l-a înecat şi îngropat sub un cireş. Acestea sunt primele concluzii ale anchetatorilor şi medicilor legişti în cazul pruncului îngropat cu tot cu ligheanul în care a fost înecat. Adolescenta care l-a adus pe lume, Roxana Diaconu, a fost internată pentru câteva zile la Psihiatrie, iar în funcție de rezultatul examinărilor la care va fi supusă, anchetatorii vor stabili dacă o cercetează în stare de libertate sau în arest preventiv. Eleva este acuzată de omor calificat şi este în prezent la domiciliu.

După mai multe ore de audieri în care le-a explicat anchetatorilor cum și-a îngropat propriul copil, eleva din Roșia de Amaradia a fost internată pentru câteva zile în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, pentru a fi supusă mai multor investigații medicale. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă în momentul comiterii faptei Roxana Diaconu a avut discernământ, dar mai ales dacă tânăra constituie un pericol social. În urma actului medical, procurorul de caz decide dacă tânăra va fi cercetată în stare de arest preventiv sau în libertate.

Legiștii nu s-au putut pronunța

Medicii legiști care au efectuat vineri necropsia bebelușului nu s-au putut pronunța dacă fătul a fost născut viu sau mort, asta din cauza stadiului avansat de degradare al bebelușului. Sunt siguri doar de faptul că nouă născutul a fost adus pe lume la termen, pe cale naturală. „Deocamdată nu s-a elucidat acest caz, pentru că trupul nou născutului este într-o avansată stare de degradare, asta pentru că este aproximativ o lună de când a fost îngropat. Noi am recoltat probe conform a protocolului și le trimitem la Institutul de Medicină Legală, iar după ce avem rezultatele ne putem pronunța dacă fătul s-a născut viu sau mort și dacă s-a născut mort care a fost cauza decesului. Pot să vă spun că este vorba de un copil născut la termen după lungime și după greutate. Nașterea a avut loc acasă, fără asistență specializată. Până în acest moment mama nu a fost examinată”, a precizat Claudia Beldeanu, șefa Serviciului de Medicină Legală Gorj.

După ce și-a îngropat copilul s-a dus la horă în sat

Anchetatorii au vorbit însă despre faptul că micuţul a fost înecat într-un lighean, înainte de a fi îngropat. După ce a comis acest gest, fata a ieșit în sat să se distreze. Evenimentul a avut loc chiar pa 4 mai, în sâmbăta Paștelui, iar duminică, în ziua de Paște, tânăra se distra în centrul comunei ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. „Am înțeles de la anchetatori că aceasta a născut sâmbătă, iar duminică, în ziua de Paște, a fost la horă în sat. A jucat în horă cu toată familia, ca și cum nimic nu s-a întâmplat”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.

Va fi exmatriculată

După ce va fi externată din Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, chiar dacă anchetatorii decid să o cerceteze în stare de libertate, adolescenta de 19 ani nu se va întoarce alături de colegii de clasă, pentru că va fi exmatriculată. „Cei de la Parchet nu au luat încă legătura cu noi să ne spună dacă eleva este privată sau nu de libertate. Au trecut anchetatorii pe lângă mine și nu au spus nimic, de parcă cercetau un caz de corupție. Până la urmă este eleva noastră, noi am educat-o, iar ei o arestează. Noi am decis să o exmatriculăm cu posibilitatea reînscrierii la altă unitate de învățământ. Am rămas șocați când am aflat. Eu și diriginta am încercat să vorbim cu ea, dar a negat tot timpul că este însărcinată. Eu am trimis-o la spital să-și facă investigații suplimentare, că am crezut că are vreo tumoră în abdomen. Mama ei a refuzat să vină la școală”, a declarat Cristinel Faiter, directorul Liceului din Roșia de Amaradia.

Surorile șocate, colegele investigate medical

Conducerea unității de învățământ din Roșia de Amaradia a încercat să discute cu surorile Roxanei Diaconu, însă aceste sunt șocate. Fetele vor fi consiliate de psihologul școlii, pentru că una trebuie să susțină examenul de bacalaureat, iar restul vor fi suspuse unor investigații medicale amănunțite. „Sora cea mare, care era cu ea în clasă, este șocată, plânge în continuu și regretă tot ce s-a întâmplat. Noi o s-o consiliem, pentru că trebuie să susțină examenul de bacalaureat. Nu am intrat în detalii cu ea. După ce am aflat de ce s-a întâmplat, am făcute ședințe cu fiecare clasă să vorbim cu elevele ca nu cumva să se repete asta. O să vorbim și cu medicul de la dispensarul din comună, ca să le examineze să nu mai avem parte de astfel de evenimente nedorite”, a mai precizat Faiter.  

Vizualizări: 399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: