Şi-au băgat aurul la amanet pentru fierul vechi de la CE Oltenia

Romii din Obreja s-au luptat vineri cu cei din Meteor, pentru a câştiga o mare licitaţie a Complexului Energetic Oltenia. Compania a scos la vânzare un pachet de deşeuri, de la fier, fontă, inox, cupru, până la tablă, lemn, sticlă sau ulei uzat. Deşi s-au prezentat două firme, licitaţia a fost anulată, spre dezamăgirea celor peste o sută de romi care au păzit vineri sediul CE Oltenia. Aceştia au spus că au făcut chetă pentru ca firmele respective să poată achita garanţia de participare. „Ne-am împrumutat, am băgat aurul la amanet, ca să împărţim după aceea, care câştigă”, a spus unul dintre romii care stăteau vineri în faţa complexului.

Zeci de romi au păzit toată ziua de vineri sediul CE Oltenia din zona Gării în așteptarea licitației pentru fierul vechi. Peste o sută de romi au făcut chetă și au strâns bani pentru garanția cerută de companie pentru a participa la licitație. În final, licitația a fost anulată pentru că niciuna dintre cele două firme, ambele deținute de romi, nu a îndeplinit condițiile.

Licitaţia a fost anunţată pe site-ul CE Oltenia, dar fără detalii legate de cantităţi sau preţ. Din anunţul postat pe internet putem afla doar că este vorba de un „pachet integral de deşeuri”, format din fier, fontă, echipamente electrice şi electronice, cupru, alamă, aluminiu, bronz, plumb, oţel inox, ţeavă, tablă, lemn, hârtie, sticlă şi ulei uzat. Cum romii s-au specializat în valorificarea deşeurilor, doar ei s-au înscris la licitaţia organizată pe 25 octombrie de CE Oltenia. Una din firme aparţine unui rom din cartierul Meteor, cealaltă unui rom din Obreja.

Au făcut chetă să meargă la licitaţie

Romii spun că preţul de pornire pentru pachetul de deşeuri a fost de 45 de miliarde de lei vechi, adică un milion de euro. Potrivit anunţului CE Oltenia, participanţii au trebuit să achite o garanţie de 5% din preţul minim de pornire, adică 50.000 de euro de fiecare firmă. O sumă mare chiar şi pentru romii avuţi din cele două cartiere târgujiene, astfel că s-a făcut chetă. Fiecare familie care a dorit să intre în afacere a pus o mie-două de euro, s-au făcut liste, urmând să participe la profit, potrivit participării. „Toți țiganii au pus bani, au făcut chetă că era prea mult și nu au avut bani. Au pus bani toți pentru o firmă ca să câștige licitația”, a explicat un rom aflat în fața sediului companiei. „Toţi au pus bani, s-au împrumutat, au băgat aurul la amanet. Ca să câştigăm şi noi, că vine iarna, nu avem lemne, trebuie să muncim”, a spus un altul.

Unii romi au cotizat la ambele firme

Licitația a băgat zâzanie între romi deoarece în cursă au intrat două firme, una din Meteor, alta din Obreja. Unii dintre romi au pus bani și la o firmă și la alta asigurându-se astfel că vor câștiga indiferent vine va lua licitația. În final, toți au pierdut. „Sunt unii care sunt pe toate listele, ca să fie siguri că câştigă. Au pus o mie de euro într-o parte, o mie într-o parte. Aşa nu are cum să piardă”, a spus un participant, fără să ia în calcul posibilitatea anulării licitaţiei.

Reprezentanții CE Oltenia au confirmat ieri că licitația a fost anulată deoarece nicio firmă nu a îndeplinit condițiile cerute de companie. Cel mai probabil romii se vor înscrie și la următoarea licitație. Asta dacă nu cumva cei din CEO mai adaugă unele condiții la caietul de sarcini, altfel romii vor fi lunar în fața companiei.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: