Și-au dat sângele pentru cei aflați în situații grave

Aproximativ 30 de asistenţi medicali comunitari și mediatori sanitari din Gorj, împreună cu membri de familie și angajați ai primăriilor din care fac parte, au donat joi sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu.

Este vorba de personal din cadrul primăriilor Bălești, Vladimir, Bengești Ciocadia, Bălănești, Dănești, Bolboși, Țicleni, Motru, Albeni, Samarinești, Glogova, Ciuperceni, Licurici, Turceni, Berlești, Stejari și Târgu Cărbunești, care a participat la campania de donare de sânge ,,Donează o şansă la viaţă!”.

”Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj a reușit astfel să îmbunătățească stocul de sânge care, să nu uităm, este o nouă șansă la viață pentru cei aflați în situații grave. Sângele este unul dintre puținele lucruri care nu se cumpără, nu se vinde, ci se donează! Sângele salvează viața bolnavilor din spitale şi, de aceea, este atât de important să donăm sânge, nu o dată, ci în mod constant”, a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj, instituția care a coordonat acțiunea.

Gorjenii care doresc să-și pună sângele la dispoziția celor care au nevoie trebuie să aibă între 18 şi 60 ani, cel puțin 58 kg la femei şi minimum 60 kg bărbații. Nu trebuie să aibă hipotensiune sau hipertensiune, să nu fi avut sau să nu aibă una din următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă. De asemenea, trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale. Totodată, femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. O altă condiție este  să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înaintea donării.

Galerie foto


Vizualizări: 1,252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: