Sictirul democrației

Știți pe ce se bazează USL-ul cu lovitura asta de stat? Că, din moment ce au declarat ieri oficial că vor trece peste decizia Curții Constituționale, mă văd nevoit să dau dreptate nu doar PDL-ului și câtorva politologi neutri, ci și numeroaselor ziare din străinătate (aservite lui Băsescu cu toate, desigur) în privința puciului de doi lei pregătit. Se bazează pe scârba noastră. Este singura lor strategie de campanie electorală. Uite, vă întreb pe voi, cititorii de oricare parte a baricadei: nu vă simțiți scârbiți? Nu vă vine să plecați din țară, măcar pentru o vacanță prelungită, dacă nu de tot? Eu aș face-o imediat, dacă aș avea măcar 1000 de euro puși deoparte. Și ce-o să se întâmple în cazul ăsta? O să mai rămână să voteze la referendum cele două aparate. Unul dublu, impresionant, cel al USL-ului și unul vlăguit și coada între picioare, al PDL-ului. În nici un caz 9 milioane de oameni, deci USL-ul are nevoie doar de o mică încălcare în plus a Constituției și gata. Și-a atins scopul. Nu se poate opri acum. Scriu acest text înainte de conferința de presă pe care o va fi ținut Crin Antonescu la ora 20. Unii idealiști își fac iluzii că Crin nu va promulga ordonanța de urgență tocmai ca să arate oamenilor că el este un președinte echilibrat și mediator, așa cum l-a acuzat ani de zile pe Băsescu că nu a fost. Eu cred că ăia se îmbată cu apă rece. Crin nu e idealist. Crin e un arivist absolut. Căzut, și el, și Ponta, ca și mulți din PDL (dar nu despre ei vorbim acum) direct din comediile lui Caragiale.

USL-ul va face cum vrea. Va urla presa străină, se va cruci băsista Merkel, nu-i va veni să creadă nici măcar democratului Obama. Dar nu contează. ”Nu suntem colonie”, a spus-o clar ieri Victoraș. Bine, Victore. Nu suntem. Închide granițele și hai să fim dictatură, cum spuneam și ieri. Pentru că altă opțiune nu e. Când tu ignori zeci de mesaje de la politicieni străini de seamă și zeci de ziare a căror neatârnare este cunoscută (doar Frankfurter Allgemeine Zeitung, care l-a făcut comunist pe Andrei Marga, are un prestigiu care umilește, practic, toată istoria presei românești), e clar că ai ales să fii pe cont propriu. Sau poate or să te-ajute socialiștii francezi, haha. Dan Șova, cea mai penibilă prezență televizată alături de Victor Ciorbea, în ultimele luni, a zis ieri așa: ”Și ce dacă a zis Merkel că suntem puciști? Dacă vreau îl sun și eu acum pe Hollande, președintele Franței, și el o să ne țină partea!”. Mă mir că nu i-a zis nimeni din studio: ”Ia sună-l, mă, papagalule! Sună-l acu, de față cu noi, să te-auzim. Dacă tu-l suni pe Hollande, cum zici c-a făcut Băsescu cu Merkel, și ăla acceptă să declare public și oficial că vă dă dreptate, gata. Ne retragem toate acuzele.”

USL-iștii îl vor da jos pe Băsescu până la urmă, dar se comportă ca și când după 29 iulie nu va mai exista viață politică. La fel a făcut-o și PDL-ul când a ajuns la putere. Niciodată n-or să se învețe minte, de aia și zic: plecăm sau nu mai stăm?

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: