Sindicalist CE Oltenia: Ajutorul de stat este un fel de ”cămătărie”

Ajutorul de stat acordat Complexului Energetic Oltenia privind achiziționarea certificatelor de CO2 nu este văzut cu ochi buni de unii sindicaliști. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, spune că acest ajutor este un fel de ”cămătărie”, în schimbul închiderii altor grupuri energetice pe cărbune.

Tomescu mai caracterizează acest ajutor ca fiind unul de restructurare, afirmând că nu le este comunicat în mod cert dacă vor mai avea locuri de muncă în următorii ani. Planul de restructurare a CE Oltenia prevede ca această companie să funcționeze doar cu două grupuri pe cărbune, din 2027, din cele 12 actuale. Inițial, în planul de restructurare erau prinse 5 grupuri care rămân.

”Este un ajutor de restructurare. Anul trecut a fost dat acel ajutor și au spus că dacă nu putem să returnăm banii, ajutorul dat anul acesta va fi unul de restructurare. Îl privim cu îngrijorare. Nu ni se spune în mod cert dacă vom avea locuri de muncă în viitorul apropiat. Vedem acum după ce planul a fost trimis înapoi de la Uniunea Europeană, se va mai funcționa doar cu 3 grupuri, nu cu 5 câte au fost prinse inițial. Este foarte îngrijorător. Noi suntem puși într-o situație critică. Este un fel de cămătărie. Acești bani pe care i-au dat, nu vor ajunge la companie, ci tot la guvern”, a spus Manu Tomescu. Menționăm că în actul normativ prin care s-au dat banii, cele 241 de milioane de euro, scrie că rămân doar două grupuri la Rovinari.

Sindicalistul mai consideră faptul că ar fi un „dezastru economic” să fie tăiate două grupuri la Rovinari, din cele patru. ” Va fi dezastru. În primul rând pentru economia Gorjului și nu numai. Dacă acum, la 12.000 de salariați deservim 12 grupuri, dacă vor rămâne trei, fără să mai pună nimic în loc, vom rămâne sub 3.000 de salariați.  Termocentrala Rovinari este cea mai performantă și cu toate acestea se taie 2 grupuri. Este o crimă economică”, a mai spus Tomescu. 

Vizualizări: 2,441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: