Sindicaliştii de la Sanitas solicită amânarea descentralizării sau vor protesta

Membrii Federaţiei Sanitas vor declanşa mişcări de protest dacă Ministerul Sănătăţii nu va amâna descentralizarea spitalelor. Sindicaliştii gorjeni spun că preluarea unităţilor sanitare de către primării, în acest an de criză, va duce la un dezastru medical şi financiar. După părerea, lor majoritatea spitalelor din judeţ vor fi desfiinţate, iar Spitalul Judeţean se va afla în imposibilitatea de a asigura asistenţa şi tratamentul tuturor bolnavilor din Gorj.

 „Am solicitat ministrului să amâne descentralizarea deoarece comunităţile locale nu sunt într-o bună situaţie financiară. Într-adevăr autorităţile ar trebui implicate în viaţa spitalelor dar nu în acest moment. Sunt foarte multe primării care au deja mari datorii şi nu mai au bani pentru alte cheltuieli suplimentare. Practic ministerul încearcă să arunce pisica aproape moartă în curtea consiliilor locale”, a declarat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Închiderea spitalelor i-ar afecta foarte mult pe gorjenii rămaşi fără locuri de muncă şi fără venituri. Sindicaliştii spun că sute de bolnavi vor fi nevoiţi să renunţe la consultaţii şi tratament deoarece nu vor avea bani pentru a se deplasa la Târgu Jiu. „Descentralizarea făcută în această perioadă de criză ar însemna un dezastru medical şi financiar. Închiderea Spitalului de la Turceni sau de la Sadu ar fi o catastrofă pentru lumea sărăcită de astăzi. În plus nici Spitalul Judeţean nu se află într-o situaţie foarte bună încât să poată prelua toţi bolnavii din judeţ. În acest sens, sunt deja experienţe triste în Europa Centrală care au dus la dezastrul sistemului sanitar. Avem exemplu Poloniei unde descentralizarea s-a făcut într-o perioadă de criză, iar apoi Ministerul Sănătăţii a centralizat din nou toate unităţile sanitare”, a mai precizat Valentin Popa.     

Acord între sindicalişti şi minister

Sindicaliştii au mai solicitat încheierea unui acord între Sanitas şi Ministerul Sănătăţii prin care acesta să se angajeze că în acest an toţi salariaţii unităţilor sanitare îşi vor păstra locurile de muncă. De asemenea, membrii Sanitas au mai cerut să le fie acordate integral salariile şi celelalte drepturi prevăzute de Legea 330/2010. „În cazul în care Ministrul Sănătăţii nu va lua în considerare propunerile noastre vom declanşa mişcări de protest începând cu luna viitoare”, a menţionat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: