Sindicaliştii din Rovinari pot bloca semnarea CCM

Secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), Gheorghe Etăgan, a declarat că, în câteva zile, negocierile pentru contractul de muncă al minerilor şi energeticienilor din CE Oltenia vor ajunge la partea importantă, salarizarea. Etăgan a mai spus că ar putea fi o problemă cu sindicatele din Rovinari, care au un contract de muncă valabil până în martie 2013. În cazul în care sindicaliştii nu vor fi mulţumiţi de ceea ce oferă administraţia, nu vor semna contractul. Dacă nu semnează toţi sindicaliştii, nu există contract!

Sindicaliştii par să nu renunţe aşa uşor la drepturile lor. Gheorghe Etăgan, secretar general la USMO, a declarat ieri că până acum s-a negociat o parte din contract, însă în câteva zile vor ajunge la miezul problemei. Salariile. „Până în prezent am negociat o parte din partea scrisă a proiectului contractului colectiv de muncă (CCM) pe 2013. Trebuie să găsim modalităţile de a armoniza toate drepturile şi să nu pierdem vreun drept. E o situaţie delicată pentru că la acest moment nu este finalizat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2013 şi în continuare se încearcă să se găsească soluţii“, a declarat acesta.

Negocierea pe salarii va începe după ce subunităţile Complexului Energetic Oltenia vor face un proiect de buget. „Zilele acestea toate conducerile subunităţilor miniere au refăcut şi încearcă să vină cu bugete echilibrate şi sper ca în maxim o săptămână să fie finalizate bugetele la nivel de subunităţi şi atunci, cel târziu vinerea-sâmbăta viitoare să începem negocierea efectivă a drepturilor salariale“, a menţionat Etăgan.

„Probleme“ la Rovinari

Angajaţii termocentralei Rovinari au un contract de muncă valabil până la data de 31 martie 2013, iar acesta va fi pretextul sindicatelor de aici de a nu semna contractul unic pe CEO dacă nu le convin prevederile. „Este probabil să nu semnăm“, confirmă sindicalistul Constantin Mitrescu.

Între timp, Etăgan spune că dacă aceştia nu vor vrea să semneze nu se pot face prea multe. „La fostul CE Rovinari s-a semnat un contract până la 31 martie 2013 şi în condiţiile în care nu ne înţelegem ei rămân cu drepturile actuale“.

Sindicaliştii din minerit şi energie sunt suspicioşi pentru că se vorbeşte tot mai des de reduceri de 14 procente în bugetul companiei pe 2013. Deşi directorul Laurenţiu Ciurel a arătat deschidere faţă de solicitările sindicaliştilor, aceştia nu cred până nu văd! „Am avut o discuţie cu domnul Ciurel la care ne-a garantat că la nivel de salarii şi alte facilităţi nu se va umbla. El are deschidere, dar să vedem dacă va semna“, a spus Etăgan.

TERMEN

Sindicaliştii au stabilit şi un termen limită pentru finalizarea discuţiilor pentru contractul pe următorii patru ani. Data de 20 decembrie.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: