Sindicaliştii nu cred că CEO va fi privatizat. Vezi ce spun!

Sindicaliștii din minerit și energie nu cred că ceea ce Guvernul a promis Fondului Monetar Internațional (FMI), vânzarea unor acțiuni din CEO și listarea altora, se va concretiza. Cei mai siguri par a fi Dumitru Pârvulescu, vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), și vicepreședintele USMO Viorel Temelescu. Pârvulescu spune că de doi ani scrisorile către FMI sunt identice și totuși nu s-a făcut ceva în acest sens, iar Temelescu precizează că nu trebuie să facem exact ce spune FMI.

Scrisoarea Guvernului Ponta către FMI prevede „Semnarea contractului cu consultantul juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea MAJORITARĂ (IPO de 15% din capital şi vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic) până la finele lunii noiembrie 2012”.

Întrebat despre scrisoarea Guvernului către FMI, directorul CE Oltenia Laurențiu Ciurel a declarat unui ziar local că este nediplomatic să-i spui NU Fondului, sugerând că nu se va face vânzarea, ci doar îi ducem cu preşul pe cei de la Fond. În principiu, sindicaliștii au același punct de vedere.

Scrisorile către FMI, fraze goale?

Spre exemplu, Dumitru Pârvulescu, lider sindical la Peşteana, a declarat că este sigur că în următorul an nu se va întâmpla nimic și că toți prim-miniștrii au trimis la FMI aceeași scrisoare, cu mici modificări. “Scrisorile către FMI sunt identice de doi ani. Inclusiv ale lui Boc sau a lui Mihai Răzvan Ungureanu, Ponta. Toate sunt la fel, fraze goale. Au preluat aceleași texte. Este o absurditate, termenele sunt depăşite. Ar fi trebuit să angajeze o firmă de consultanță până acum. Părerea mea este că în următorul an nu se va mișca nimic. Nici managementul privat nu se va implementa pentru că există profit. Pe de altă parte, să știți că la acest profit au contribuit și companiile care au fuzionat în CEO pentru că și ele au avut profit. Ar fi bine să rămână Ciurel pentru că pare un om de dialog”, a declarat Pârvulescu.

Temelescu: Niciodată CEO nu va fi privatizat

Viorel Temelescu, vicepreședinte al USMO, a declarat că la momentul acesta se discută despre listarea a 15 procente, în nici un caz despre vânzare. În plus, nu trebuie să facem cum spune FMI. “Deocamdată nu se pune problema vânzării Complexului Energetic Oltenia. Așa cum știm cu toții au mai fost discuții, dar ar fi tâmpit cel care ar privatiza sau ar vinde un asemenea complex care este pentru România și partea noastră de Europa un producător mare de energie. Sunt anumite discuții pentru majorarea de capital pentru a lista la bursă 15 la sută, dar niciodată CEO nu va fi privatizat în sensul că acțiunile să fie cumpărate de cineva din afara țarii sau din țară. FMI, Comisa Europeană au acest drept de a da anumite direcții, dar nu e neapărat nevoie să ținem cont și să facem ad literam cum spun ei”, a declarat Viorel Temelescu.

Un alt membru al Colegiului Director al FNME, Constantin Ureche, a declarat că știe doar despre listarea a 15 la sută din acțiuni, nu despre vânzare, pe care oricum o decid politicienii.  “Ar fi o idee foarte, foarte proastă. Să depinzi de un privat când energia este sângele care circulă prin om, e grav”, menționează Ureche...

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: