Sindicaliştii se aşteaptă la disponibilizări în CEO

Sindicaliştii din minerit au toate motivele să creadă că administraţia CE Oltenia are în plan concedieri colective. Primul ar fi acela că în proiectul de buget pe 2014 sunt prevăzute 30 de milioane RON pentru plăţi compensatorii, ceea ce înseamnă minimum 600 de angajaţi cu 16 salarii compensatorii. Având în vedere că administraţia convinge în fiecare lună, prin presiuni, câţiva angajaţi să plece „la cerere” cu 1 până la 6 salarii compensatorii, rezultă că numărul concedierilor va fi mult mai mare. Un alt argument al sindicaliştilor este chiar planul de management al directorului Ciurel, care şi-a propus trei mii de concedieri până în 2018.

Liderii de sindicat din FNME spun există o contradicţie în cele declarate de managerul Complexului Energetic Oltenia în privinţa disponibilizărilor şi ceea ce reiese chiar din bugetul de venituri şi cheltuieli. „Am înţeles că Directoratul afirmă că nu doreşte concedieri sau disponibilizări. Chiar managerul general a afirmat de mai multe ori că în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs există un capitol distinct de plăţi compensatorii în valoare de 30 de milioane. În momentul în care tu previzionezi chestiunea asta, îmi spui a doua zi că n-ai ştiut ce scrie în buget şi că nu faci disponibilizări. Dacă nu doreau să facă concedieri sau disponibilizări nu trebuiau să previzioneze în buget acea sumă. Dacă în timpul anului, eventual, exista o situaţie deosebită, puteau să rectifice bugetul în sensul ăsta”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele FNME.

CE Oltenia şi-a propus să reducă personalul, până în 2018, cu 3.138 de persoane. În 2018, administraţia CE Oltenia a anticipat că vor mai rămâne 15.732 de mineri şi energeticieni. Acesta este cel de-al doilea motiv pe care îl invocă sindicaliştii şi care îi determină să creadă că se va proceda la reduceri de personal. „Mai mult, există programul de management al dânsului în care, în fiecare an, pe contractul de mandat al dumnealui există un număr clar de salariaţi care se vor disponibiliza. Deci, se contrazice sau e altcineva din directorat care a dat acest comunicat în necunoştinţă de cauză cu ceea ce a făcut domn’ direct anterior”, a mai spus Pârvulescu.

O posibilă variantă luată în calcul de conducerea complexului ar fi aceea ca numărul de salariaţi să scadă după externalizarea Carierei Berbeşti, prin preluarea acesteia de Consiliul Judeţean Vâlcea.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: